Audun Lysbakken Liv SIgne Navarsete Jens Stoltenberg Erna Solberg (Foto: Kjetil Løset/TV 2)
Audun Lysbakken Liv SIgne Navarsete Jens Stoltenberg Erna Solberg (Foto: Kjetil Løset/TV 2)

Jens Stoltenberg: – Rødgrønt eller helblått

Statsministeren hevder valget står mellom et rødgrønt og et helblått regjeringsalternativ.

Med 468 dager igjen til valget møttes lederne for de sju stortingspartiene til partilederdebatt på TV 2 tirsdag kveld.

– Tror på Frp

Mens en fersk måling fra TNS Gallup viser at 60 prosent tror Erna Solberg (H) blir statsminister etter neste stortingsvalg, slår nåværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fast at det i så fall skjer i regjering sammen med Fremskrittspartiet.

– Det er fortsatt mye som er uklart på borgerlig side, men det som er klart er at en ny regjering blir en regjering med Fremskrittspartiet, sier Stoltenberg til tv2.no.

– Hvordan kan du være så sikker på det?

– Fordi Frp mener alvor når de sier at ikke vil støtte en regjering de ikke er en del av. Både Kjell Magne Bondevik og Kåre Willoch vet at Frp mener alvor når de sier dette, så Frp er nå et reelt regjeringsalternativ sammen med Høyre, som har åpnet for at de kan sitte i regjering med Fremskrittspartiet, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Helblått flertall på Stortinget

– Skremmebilde fra Ap

Både Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen har gjort det klart at de ønsker en regjering med alle de fire partiene på ikke-sosialistisk side etter neste stortingsvalg.

Solberg avviser derfor statsministerens påstand om at valget står mellom rødgrønt og helblått.

– Det kommer han alltid til å si, fordi det er dette som er vedtatt av Arbeiderpartiet som sannheten. Når både Siv og jeg sier at vi ønsker alle fire partiene skal samarbeide, så velger jeg å forholde meg til det, sier Solberg til tv2.no.

I vinter avslørte tv2.no et hemmelig strateginotat fra Arbeiderpartiet, der de skal skremme borgerlige velgere med Fremskrittspartiet. Under partilederdebatten hevdet Stoltenberg at en ny regjering etter neste valg vil føre en mye mer blå og høyredominert politikk enn tidligere.

– Det er et skremmebilde fra Stoltenberg, men jeg tror at folk ser gjennom det og ser at Siv og jeg sier noe annet, sier Solberg.

LES OGSÅ: Klart flertall tror Erna blir statsminister

To klare vinnere

Redaktør i Bergensavisen, Anders Nyland, skriver i politisk panel på tv2.no at Erna Solberg vant debatten. Kommentator i Vårt Land, Erling Rimehaug, mener Liv Signe Navarsete (Sp) fremstod som mest desperat.

DISKUTER MED POLITISK PANEL: Hvem vant partilederdebatten?

Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen mener partilederdebatten viste at kampen om makten i 2013 står mellom to personer.

– Jens er alltid god i slike debatter, han kan rollen som statsminister. Men Erna Solberg fortsetter å vokse i rollen som den eneste utfordreren til rollen, sier Kristiansen.

Han mener det er interessant at KrF-leder Knut Arild Hareide under partilederdebatten gjorde det klart at KrF går til valg med ønske om regjeringsskifte.

– Det er fire partier som går til valg på regjeringsskifte, sier Kristiansen.

Se video med Stein Kåre Kristiansen:

619450