GÅR TOM DENNE UKEN: Inger Lise Nøstvik i Norsk Petruleumsforbund sier de første drivstofflagrene vil gå tomme denne uken dersom tankskipene ikke kommer seg til land. (Foto: TV 2)
GÅR TOM DENNE UKEN: Inger Lise Nøstvik i Norsk Petruleumsforbund sier de første drivstofflagrene vil gå tomme denne uken dersom tankskipene ikke kommer seg til land. (Foto: TV 2)

Opptrapping av losførerstreik kan gi bensinmangel

Bensinstasjoner kan gå tomme for bensin allerede i slutten av uken.

Utenfor Oslofjorden ligger det tankbåter fulle av drivstoff. Men på grunn av streiken blant losbåtførerne kommer ikke losene seg ut til tankskipene, og dermed kommer ikke skipene seg til land.

Trapper opp losførerstreiken

Onsdag blir losførerstreiken trappet opp til å gjelde hele landet. Det er først og fremst Østlandet som rammes av en eventuell bensinmangel, men foreløpig er situasjonen ikke kritisk.

Oljeselskapene jobber på spreng for at den pågående losbåtførerstreiken i minst mulig grad skal gå ut over forbrukerne. Streiken gjør at båter ikke kommer inn til Sjursøya oljehavn, som forsyner store deler av Sør-Norge med bensin.

– Mot slutten av uken vil de første lagrene begynne å gå tomme. Da vil de ikke lenger klare å forsyne bensinstasjonene i sitt område. Noen bensinstasjoner har lager for en eller to dager, mens andre har lengre enn det, sier generalsekretær Inger-Lise Nøstvik i Norsk Petroleumsinstitutt (NP) til TV 2.

Se reportasje øverst i artikkelen (reporter: Yvonne Fondenes)

Bensin ut uken – hvis ikke folk hamstrer

Både Norske Shell og Statoil forteller at de har bensin ut uken – men dette er avhengig av at folk ikke hamstrer, men kjøper bensin som normalt.

I tillegg jobber oljeselskapene med forskjellige løsninger som kan gjøre at lagrene kan vare enda lengre. En løsning kan være å hente fra andre depoter, eller få inn mindre båter som ikke trenger los.

– Vi jobber med forskjellige løsninger, sier kommunikasjonssjef Lillian Aasheim i Norske Shell til NTB.

Les også: Streik gir bosskaos på badeplasser

– Ingen grunn til å hamstre

Aasheim ønsker ikke å oppfordre folk til å hamstre bensin nå, og får støtte av pressetalsmann Knut Hansen i Statoil.

– Situasjonen er ikke prekær, og det er ingen grunn til å hamstre, sier Hansen. Også Statoil jobber med løsninger, men ønsker ikke å gå i detalj om hva de jobber med.

Kan bli produksjonsstans i Nordsjøen

En opptrapping av losstreiken kan også medføre produksjonsstans på oljeplattformene i Nordsjøen. Stanser skipstrafikken inn og ut av oljeanleggene vil lagrene fylles opp og ytterste konsekvens bli produksjonsstans i Nordsjøen, ifølge Stavanger Aftenblad.

Statoil har rundt 30 skipsanløp den kommende uka som trenger lostjenesten.

– Lammes trafikken til og fra terminalene og streiken blir langvarig, kan de samlede tapene for involverte selskap og staten bli store, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil til Aftenbladet.

Les også: Avlyser cruiseanløp på grunn av streiken

Han mener at ting kan bli komplisert framover:

– Stanser all skipstrafikk, vil det bli en stor utfordring for oss, og i verste fall kan det føre til produksjonsstans.

YS: – Tviler på produksjonsstans

Men leder Pål Arnesen i YS Stat tviler på at dette blir en realitet så lenge deler av losbåtførertjenesten allerede er delprivatisert. Blant annet frakter Redningsselskapet loser for Kystverket.

– Denne allerede innførte delprivatiseringen av tjenesten vil nok føre til at streiken ikke vil få de samme konsekvensene som ellers. Det er et ganske sinnrikt system på plass, og vi vil følge nøye med slik at det ikke begås streikebryteri. Samtidig vil vi selvfølgelig respektere de som får dispensasjon til å frakte loser av hensyn til helse, liv og miljø. Vi vil for eksempel ikke la enorme gasstankere bli liggende fullastet og drive utenfor boligområder, forsikrer Arnesen.

– Vi håper ikke dette trekker ut. Foreløpig er vår horisont at det blir streik ut uka, og at vi håper dette ordner seg før utgangen av helgen, sier Arnesen tirsdag ettermiddag.