Mario Monti, Italias statsminister. (Foto: STEFANO RELLANDINI/Reuters)
Mario Monti, Italias statsminister. (Foto: STEFANO RELLANDINI/Reuters)

Italias statsminister foreslår fotballstopp

Italias statsminister Mario Monti tok onsdag til orde for å stoppe all fotball i noen år for å få bukt med kampfiksingen.

– Vi må vurdere og evaluere om en total stopp i dette spillet i to eller tre år kunne være gunstig. Dette er ikke et formelt forslag fra myndighetene, men noe vi bør spørre oss selv, sa Monti da han tirsdag møtte medlemmer av Polens regjering.

Begge land har vært hjemsøkt av korrupsjon og kampfiksing i fotballen.

– Det er svært trist og får deg til å skjelve når idrettens verden, som burde uttrykke de høyeste verdier, i stedet viser seg å være et konsentrat av foraktelige ting, sa Monti.

– I det siste har vi vært vitner til skammelige episoder. Nylig så vi usynlig utpressing hvor fotballspillere knelte foran obskure trusler fra skjulte makter.

Monti refererte trolig til opptøyene Genoa-tilhengere henga seg til i en seriekamp mot Siena i april. Det førte til at kampen ble avbrutt på stillingen 1-4, og Genoa-spillerne ble tvunget til å ta av seg trøyene.

Genoa er en av et dusin klubber som er mistenkt i kampfiksingssaken som ruller videre i Italia. Mandag ble en rekke personer pågrepet i saken, mens enda flere har status som mistenkte.

Vi må vurdere og evaluere om en total stopp i dette spillet i to eller tre år kunne være gunstig.

Det varte ikke lenge før Montis uttalelser ble møtt med kraftige reaksjoner fra fotballmiljøet.

– Det eneste skammelige er at en type som Monti kan ytre noe slikt, sa Palermo-president Maurizio Zamparini. (©NTB)