TROR PÅ ERNA: Stadig flere tror Erna Solberg blir statsminister etter stortingsvalget i 2013, mens statsminister Jens Stoltenberg krymper på målingen.  (Foto: Kjetil Løset/TV 2)
TROR PÅ ERNA: Stadig flere tror Erna Solberg blir statsminister etter stortingsvalget i 2013, mens statsminister Jens Stoltenberg krymper på målingen. (Foto: Kjetil Løset/TV 2)
HELBLÅTT FLERTALL: Høyre setter ny rekord på gjennomsnittet av meningsmålingene i mai. (Foto: TV 2)
HELBLÅTT FLERTALL: Høyre setter ny rekord på gjennomsnittet av meningsmålingene i mai. (Foto: TV 2)

Klart flertall tror Erna blir statsminister

Seks av ti tror Høyre-lederen blir statsminister etter neste valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fersk måling TNS Gallup har laget for Partilederdebatten på TV 2, viser at stadig flere tror Erna Solberg blir statsminister etter stortingsvalget i 2013.

I tillegg til at Høyre-lederen er statsministerfavoritt, er Høyre størst på gjennomsnittet av målingene og har flertall sammen med Fremskrittspartiet.

Jens taper terreng

Et klart flertall av de som har en mening, tror at Erna Solberg overtar som regjeringssjef etter stortingsvalget neste høst.

Hele 60,0 prosent av de spurte tror Høyre-lederen blir statsminister etter neste valg, mens 36,6 prosent tror på Jens Stoltenberg (Ap).

Statsministermaaling juni 2012 (Foto: TV 2)
Statsministermaaling juni 2012 (Foto: TV 2)

Da TNS Gallup stilte samme spørsmål for bare en måned siden, var det 52,4 prosent av de som hadde en mening som svarte Erna Solberg, mens 46,2 prosent svarte Jens Stoltenberg.

Dermed er det hele 9,6 prosentpoeng færre som tror at Jens Stoltenberg beholder regjeringsmakten nå, sammenlignet med begynnelsen av mai. På samme tid har folkets tro på Erna Solberg økt med 7,6 prosentpoeng, mens andre kandidater øker med 1,1 prosentpoeng.

LES OGSÅ: Nordmenn tror på Erna som statsminister

– Har skjedd bevegelse mot høyre

Målinger har vist feil før, er statsministeren sin kommentar til den ferske målingen.

– Meningsmålinger over ett år før valget er ikke et sikkert bevis på at vi ikke vinner valget, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Partileder for Høyre Erna Solberg sier at det ikke er til å underslå at det har vært en bevegelse mot borgerlige partier de senere månedene.

– Jeg tror det er et ønske om å se nye ideer og bedre løsninger enn dagens regjering leverer. Og så tror jeg folk tror på oss, sier Solberg,

– Jens Stoltenberg er en hyggelig mann, men folk vi ha en ny politikk. For Frp vil eldreomsorgen være avgjørende, er Frp-leder Siv Jensen sin kommentar til den ferske målingen.

Også Trine Skei Grande (V) tror folk ønsker forandring. – Regjeringen har ikke levert. Folk er ikke dum, sier Grande.

Rødgrønn tro svikter

For en måned siden var det bare to av ti rødgrønne velgere som trodde Erna Solberg ville bli statsminister etter neste valg. Nå svarer 36,5 prosent, altså mer enn hver tredje rødgrønne velger at de tror Høyre-lederen overtar regjeringsmakten.

Til sammenligning er det bare 21,0 prosent av de borgerlige velgerne som tror Stoltenberg fortsetter.

Bakgrunnstallene i målingen viser at det er et flertall av de spurte både blant kvinner og menn som tror Høyre-lederen lir statsminister. Troen på at Erna Solberg overtar som statsminister er større enn at Jens Stoltenberg fortsetter i alle aldersgrupper, og i alle deler av landet.

Statsministermaaling blokkmessig juni 2012 (Foto: TV 2)
Statsministermaaling blokkmessig juni 2012 (Foto: TV 2)

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 i tidsrommet 21.–25. mai, med personlige telefonintervjuer av 1000 personer. Feilmarginer er +/- 2,8 prosentpoeng.