STREIK: Streikevakter utenfor politihuset på Grønland. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)
STREIK: Streikevakter utenfor politihuset på Grønland. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

– Streikebryteri på Politihøgskolen

Politiforbundet mener Politihøgskolen driver streikebryteri, og får støtte fra departementshold.

Politiforbundet, politibetjentenes fagforening, mente det var streikebryteri da Politihøgskolen i Oslo sendte en seksjonsleder fra Oslo til å bemanne studentinntaket i Bergen. Forbundet klaget saken inn til paraplyorganisasjonen Unios streikesekretariat.

Unio: – Konkluderer med streikebryteri

Tirsdag konkluderte Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) med at det ikke er anledning til å sette inn en annen ansatt på samme nivå i organisasjonen til å utføre oppgavene. Kun en overordnet i samme linje kan erstatte en ansatt som er tatt ut i streik.

Les også: Politibåten streikefast i Oslo: – Det er jo helt supert!

– FAD har konkludert med at det arbeid som ble utført av Politihøgskolens ansatte var å betrakte som streikebryteri, sier Eirik Rikardsen, som er medlem av sentral streikeledelse i Unio, til Politiforum.

Rett før helgen sendte Politiets Fellesforbund (PF) Hordaland en klage til Unios streikesekretariat, etter at Politihøgskolen (PHS) sendte en seksjonsleder fra Oslo til å bemanne studentinntaket i Bergen.

Det skjedde etter at vedkommende politioverbetjent og PF-medlem var tatt ut i streik, noe som lammet studentinntaket i Bergen.

Må trekke seksjonslederen

Les også: Streiken kan forsinke skattepengene dine

Konklusjonen fra departementet innebærer at PHS må trekke tilbake personen som skulle håndtere studentinntaket i Bergen. Dermed blir det ikke gjennomført intervju- og opptaksprosedyrer til PHS i Bergen så lenge streiken varer.

Politihøgskolen mener derimot at det ikke var streikebryteri, og at det ligger innenfor retningslinjene fra FAD å hente inn en seksjonsleder til å holde fortet.

– Opptaksansvarlige, en politioverbetjent i Hordaland, ble tatt ut i streik. Vedkommende var innbeordret til Politihøgskolen og dermed underlagt høyskolens linje. Nærmeste overordnet ved Politihøgskolen, overtok vedkommendes arbeidsoppgaver, i tråd med retningslinjer gitt av FAD, heter det på skolens egne nettsider.

– Kun sjefen kan trå til

Men PF Hordalands leder Kjetil Rekdal mener det kun er sjefen selv som kan steppe inn ved streik.

– I henhold til streikehåndboken er det kun virksomhetens leder som kan gjøre en streikendes arbeid. I mine øyne er det derfor kun sjef ved Politihøgskolen, ikke en seksjonsleder, som kan gjøre jobben til den streikende, sier han til Politiforum.

Les også: Slik rammes du av streiken