FJERNET BRYSTET: Lise Askvik oppdaget en kul i puppen. Hun ble raskt hun nødt til fjerne et bryst fordi kreften hadde spredd seg.
FJERNET BRYSTET: Lise Askvik oppdaget en kul i puppen. Hun ble raskt hun nødt til fjerne et bryst fordi kreften hadde spredd seg.

– Det skal litt til for å kompensere når trynet faller av

Programleder Lise Askvik ble rammet av brystkreft i fjor. Nå snakker hun åpenhjertig om sykdommen i egen video.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at P4-programlederen Lise Askvik (42) ble rammet av brystkreft i fjor, har hun gått i bresjen i kampen for å redusere ventetiden på nye bryster for brystkreftopererte. Tidligere denne måneden ble det klart at regjeringen bevilger totalt 50 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til brystoperasjoner for brystkreftrammede kvinner.

Siden februar har Lise filmet seg selv for Ettermiddagen.

Forfengelig

I august i fjor oppdaget Askvik en kul i venstre bryst. 20. september får hun beskjed av legene av hun har kreft. Allerede 28. septemer ligger Askvik på operasjonsbordet. Legene oppdager hele fire kreftsvulster og blir nødt til å fjerne brystet fordi kreften i tillegg hadde spredd seg. Siden den gang har hun gått på cellegiftkur for å bli frisk.

– Når man blir så kreftstygg som man blir med tørr og rar hud, og uten vipper og bryn, er det vanskelig å føle seg helt på topp. Da blir man litt ekstra forfengelig, sier hun og legger til:

– Da er det godt å få på seg litt ekstra sminke.

Les også: Kreftleger frykter klasseskille blant pasienter

Mange parykker

Tiden med cellegift har vært hard. Askvik innrømmer at det ikke har vært lett å miste håret. Men selv om de fleste kjøper en parykk som ligner mest på sitt eget hår, valgte Askvik å kjøpe flere.

– Jeg har på en ny parykk i dag. Jeg kaller den lærerparykken, sier hun og viser frem en kort blond parykk.

– Da jeg var ute for å kjøpe parykk, skjønte hun i kassa fort at jeg ikke var ute etter å kun kjøpe en parykk. Jeg ville jo flest mulig, forteller hun før hun legger til:

– Det skal litt til for å kompensere når trynet detter av sånn som det gjør når man får kreft og går på cellegift.

50 millioner øremerket rekonstresjon

Askvik var på ferie i Hellas da hun fikk vite at 50 millioner av regjeringens reviderte statsbudsjett var øremerket rekonstresjon av brystopererte kreftrammede kvinner.

– Jeg fikk en telefon fra God Morgen Norge som informerte meg om at 50 mill er kommet i revidert statsbudsjett øremerket rekonstruksjon. Det ble vill jubel.

Rundt 1.400 kvinner venter på å få nytt bryst. Ved hjelp av de nye bevilgningene skal noen skal få implantat mens andre skal få rekonstruert sitt eget bryst.

Les også: To av tre overlever kreft

Se første episode av Lises miniserie her:

Egen Facebook-gruppe

Lise er programleder i "Meggene" imellom sammen med Astrid Gunnestad. Sammen opprettet de Facebook-gruppen «Vi venter fanden meg ikke på ny pupp etter kreft».

Askvik var i 2003 programleder for dating-programmet «Cyou» på TVNorge, og viste seg også i fjor i TV3-programmet «Klokka åtte hos meg». Hun føler det ikke er noe vits å synes synd på seg selv, men mener samtidig at erfaringen med søsteren hennes har vært til hjelp.

30. mai begynner Askvik med strålebehandling på Ullevål. Behandlingen varer i fem uker.

Se P4-programleder Lise Askviks egen video øverst i saken.