SOPP MOT KREFT: Overlegene Egil Johnson og Geir Hetland med soppen de ønsker å teste ut på kreftpasienter. (Foto: TV 2)
SOPP MOT KREFT: Overlegene Egil Johnson og Geir Hetland med soppen de ønsker å teste ut på kreftpasienter. (Foto: TV 2)

Norske leger tester matsopp på kreftpasienter

En matsopp fra Brasil gir forbløffende resultater på pasienter med kroniske tarmsykdommer viser ny forskning. Nå vil norske leger se om soppens virkestoffer kan ha effekt på kreftpasienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Linn Vale er tilbake på sykehuset, der hun har vært så mange ganger før. 43-åringen har sykdommen Crohns, som gir kronisk betennelse i tarmen.

– Det er ganske tøft til tider, du blir i perioder skikkelig syk og for meg har det resultert i mange operasjoner, sier Vale til TV 2, som møter henne på Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Får immunsystemet til å bli bedre

Vale har hatt sykdommen siden hun var 14 år og i dag må hun gå med en protese på grunn av leddproblemer knyttet til sykdommen. I 2010 ville legene på gastrokirurgisk avdeling på Oslo universitetssykehus teste ut en alternativ medisin på pasienter med Linns diagnose. Pasientene fikk prøve en ekstrakt fra en matsopp kalt Agaricus fra Brasil.

– Det var jo en sopp, men det hørtes greit ut. Jeg hadde lyst til å prøve noe annet, sier Vale.

Les også: Norske forskere fant årsak til kronisk magetrøbbel

Soppen hadde vist seg å inneholde stoffer som stimulerte immunsystemet til å jobbe bedre. Soppen stammer fra et område utenfor Sao Paolo i Brasil der lokalbefolkningen hadde brukt den som alternativ medisin på ulike sykdommer i mange år.

Spesielle egenskaper

Overlege og forsker Geir Hetland kom over den allerede i 2003.

– Jeg fikk høre om den fra en som hadde vært i Japan og sett at den var mye brukt der. Jeg kjenner til fra tidligere hvordan sopper kan inneholde stoffer som kan virke immunstimulerende og fikk etter hvert oversikt over hvilket av preparatene som hadde flest slike virkestoffer forteller Hetland til TV 2.

Hetland mener den aktuelle soppen har spesielle egenskaper som må forskes videre på.

– Soppen er en slektning av sjampinjong og kalles solsoppen der den stammer fra. Det var amerikanske leger som på midten av 60-tallet oppdaget at det var mindre alvorlige sykdommer i området hvor den ble brukt som matsopp, sier Hetland.

– Denne soppen har biologiske effekter som er kraftigere og mer interessante enn noe annet jeg har jobbet med, sier Hetland som også er immunolog ved OUS.

God effekt

Den lille studien med soppekstraktet våren 2010 ga forbløffende resultater. Flere pasienter opplevde at soppen virket betennelsesdempende. Også Linn ble bedre.

– Jeg begynte å få mye mer energi. Det var akkurat som jeg tok opp ting på annen måte, magen roet seg og tok opp næringsstoffene bedre, sier Vale.

BEDRE AV SOPP: Linn Vale har sykdommen Crohns. Etter en forsøksstudie med en brasiliansk matsopp ble hun mye bedre. (Foto: TV 2)
BEDRE AV SOPP: Linn Vale har sykdommen Crohns. Etter en forsøksstudie med en brasiliansk matsopp ble hun mye bedre. (Foto: TV 2)

Inspirerende

– Dette er absolutt inspirerende. Vi må få avklart om det er en effekt og hvis det er det så er det spennende, sier Egil Johnson, overlege på gastrokirurgisk avdeling.

Les også: To av tre overlever kreft

Han var ansvarlig for den forrige studien og skal til sommeren starte opp en større klinisk studie med flere pasienter som også får narremedisin.

– Er dette et gjennombrudd for pasienter med tarminfeksjon?

– Dette kan hvis det viser seg å ha effekt være et supplement til medisinering av denne pasientgruppen og de vil kunne bruke færre medisiner og da har man i tilfelle kommet et stykke videre, sier Johnson til TV 2.

Vil teste på kreftpasienter

Forskningen og lovende dyreforsøk fra andre steder i verden gjør at også de norske forskere vil teste om soppen kan ha en effekt på kreft.

– Vi håper å få midler til å starte opp en mindre studie på kreftpasienter. Vi vil undersøke noen alvorlige krefttyper og også noen mer vanlige. Hvis vi får vi sett noe på disse gruppene, så vil det kanskje si noe om dette virker generelt eller kanskje kan gi bedre livet til disse pasientene og kanskje overlevelse, sier Geir Hetland.

Forskerne mener at studiet vil kunne gi mer dokumentert og sikker kunnskap. Dermed vil soppen kanskje kunne være et bidrag sammen med dagens tradisjonelle kreftbehandling.

– Hvis dette kan være et tilskudd til den gode kreftbehandlingen man allerede har og til tilfeller der man ikke har respons så har vi kommet videre, sier Hetland. Han vil likevel poengtere at man trenger mer oversikt.

– Vi har lovende resultater fra dyreforsøk, men det er veldig viktig og ikke få falske forhåpninger. Vi må gjøre ordentlige vitenskapelig studier for og ikke tro, men vite, sier Hetland.

Trenger mer forskning

Linn Vale skal delta i en ny studie med soppekstrakt for Crohns-pasienter til sommeren. Hun håper forskning på soppen som alternativ medisin kan gi effekter for flere pasientgrupper.

– Man må tenke videre, må tenke utover det man har per i dag, sier Vale til TV 2.