Ryder Hesjedal. (Foto: ALESSANDRO GAROFALO/Reuters)
Ryder Hesjedal. (Foto: ALESSANDRO GAROFALO/Reuters)

Hesjedal fortsatt Maglia Rosa-favoritt

Kanadieren er en god tempoetappe unna overraskelsesseier i Giro d'Italia. Thomas de Gendt vant opp Stelvio.

Joaquim Rodriguez klarte ikke å få den luken han trengte på Ryder Hesjedal. Det går mot kanadisk seier i Giro d'Italia 2012.

På kongeetappen opp Stelvio-passet gjorde Rodriguez et siste forsøk på å ta sekunder på sin argeste konkurrent. Det ble litt, men ikke så mye som spanjolen skulle ønske. Nå må «Den lille sigaren» sykle sitt livs tempo om han skal vinne Maglia Rosa.

Dagens helt ble Thomas De Gendt. 25-åringen fra Belgia kjørte en utrolig etappe og kom først i mål på toppen av monsterbakken opp Stelvio-passet.

Frekt rykk
Årets Giro har vært full av overraskende seirer. Dagens mest imponerende prestasjon var det Thomas de Gendt som sto for. Belgieren lå 5:40 bak Rodriguez i sammendraget før etappen og ingen regnet ham egentlig som en kandidat til Maglia Rosa.

Derfor fikk han lov til å gå da han rykket fra favorittgruppen med rundt 55 kilometer til mål. Vacansoleil-rytteren kom seg ganske raskt opp til bruddet, hvor han etter hvert ble den eneste igjen.

Les også: Basso til TV 2: – Nå vinner Hesjedal Giroen

Mens sammenlagtkandidatene satt og stirret på hverandre i gruppen bak, fortsatte De Gendt å tråkke jevnt. Med under fem kilometer til mål hadde han opparbeidet seg et forsprang på 5:30 og var plutselig bare ti sekunder bak den rosa trøyen.

Hesjedal gjorde jobben
Flere ryttere hadde på forhånd gitt uttrykk for at de fryktet den knalltøffe siste stigningen opp Stelvio-passet, men De Gendt syklet på med imponerende styrke.

I gruppen bak var det Ryder Hesjedal som gjorde alt arbeidet. Michele Scarponi og Joaquim Rodriugez satt trygt plassert bak kanadieren og ventet på sin mulighet til å angripe.

Med rundt to kilometer igjen rykket Scarponi til, akkurat som på 19. etappe. Lampre-rytteren fikk seg raskt en luke til Hesjedal og Rodriguez som ble liggende sammen.

Se innspurten i videovinduet øverst

Men som på 19. etappe holdt ikke Scarponi helt til mål. Med noen hundre meter igjen kom nemlig Rodriguez susende forbi. Spanjolen jobbet for å få viktige sekunder på Hesjedal og avsluttet på imponerende vis. Likevel ble ikke luken til Hesjedal på mer enn 14 sekunder.

Dermed er det fortsatt Garmin-rytteren som har et lite overtak før siste etappe. På grunn av sine tempoegenskaper er det nemlig ventet at Hesjedal vil ta igjen de 31 sekundene opp til Rodriguez i Milano søndag.

Topp 6, 20. etappe:
1. Thomas de Gendt
2. Damiano Cunego + 0:56
3. Mikel Nieve + 2:50
4. Joaquim Rodriguez + 3:22
5. Michele Scarponi + 3:34
6. Ryder Hesjedal + 3:36

Sammenlagt:
1. Joaquim Rodriguez
2. Ryder Hesjedal + 0:31
3. Michele Scarponi + 1:51
4. Thomas de Gendt + 2:18
5. Ivan Basso + 3:18