grindheim
grindheim

For én nordmann er England-kampen ekstra spesiell

Christian Grindheim runder 50 landskamper mot England. Til TV 2 Sporten forteller han hvilke av de 50 som har vært aller størst.

Christian Grindheim har spilt 49 A-landskamper for Norge. Den 50. vil han etter all sannsynlighet få mot stjerner som Steven Gerrard og Andy Carroll.

– Dette er stort for meg, sier Christian Grindheim til TV 2 Sporten.

– England-kampen blir ikke den største - fordi det er en kamp uten betydning. Men det er en drøm å møte en så stor spiller som Steven Gerrard, sier Grindheim.

De aller største øyeblikkene
Gjennom en lang karriere på det norske landslaget har Grindheim møtt en rekke enorme stjerner.

– For meg var det utrolig stort å spille mot Nedved. Jeg har alltid likt ham som spiller. Og selvfølgelig Cristiano Ronaldo og de gutta der. Det har vært så mange stjerner at det er vanskelig å plukke de største. Men det er virkelig noe å ta med seg videre – og forhåpentligvis fortelle barnebarna, sier Grindheim.

Selv om Grindheim aldri har fått oppleve et mesterskap som norsk landslagsspiller, har han likevel vært med på mange store øyeblikk. Da han ble bedt om å velge ut de største landslagskampene han har spilt, ga han TV 2 denne listen:

1. Norge-Sveits 0-2, landslagsdebut, august 2005

– Landslagsdebuten husker jeg veldig godt. Vi tapte 0-2 mot Sveits, men jeg fikk én omgang der vi holdt nullen. Alltid stort i debuten selvfølgelig, med pappa på tribunen, sier Grindheim.

grindheimdebut
grindheimdebut

2. Tyskland-Norge 0-1, vennskapskamp, februar 2009

– Jeg husker den første kampen jeg spilte under Drillo. Det var mot Tyskland borte. Da vant vi 1-0 og jeg scoret. Det er selvfølgelig noe å ta med seg, sier Grindheim.

grindheimtysk
grindheimtysk

3. Norge-Portugal 1-0, EM-kvalik, 2010

– Jeg husker veldig godt kampen mot Portugal på hjemmebane. Jeg ble tatt ut etter 82 minutter og fikk stående applaus. Det var en frysningsopplevelse, og noe jeg aldri vil glemme.

grindheimportu
grindheimportu

– Det var tre gode minner fra de første 49 landskampene.

Eksklusivt selskap
– Jeg er veldig stolt over å nå 50 landskamper, det er ikke mange som gjør det, sier Grindheim.

Det har haugesunderen helt rett i. Lørdag passerer han Lars Bohinen og vil havne på likt antall spilte kamper som tidligere storheter som Åge Hareide og Frode Grodås. Etter alt å dømme vil han fort passere dem også.

Det er flere kamper siden han passerte Tom Lund, spilleren mange regner som Norges beste gjennom tidene. Det skal imidlertid nevnes at det var andre tider da Lund spilte, han la opp tidligere enn nødvendig for å satse på en annen karriere.

– Jeg håper at jeg kan holde meg skadefri og bli enda litt bedre. Jeg ser det kommer unggutter som banker hardt på, så vi eldre må passe oss, mener Grindheim, som håper at han vil oppleve å spille i et mesterskap før han gir seg.

Lørdag møter Norge i alle fall et meget rutinert mesterskapslag. Og når Grindheim når 50 kamper vil mange av flaggene vaie ekstra lenge for midtbanespilleren.

– Jeg gleder meg veldig til den kampen. Hele familien min kommer, svigerfamilien kommer, mormor kommer og mange andre kjente, sier Grindheim og smiler.

Fra SK Haugar til Hodgson-avslag
Christian Grindheim har hatt en lang og innholdsrik karriere – og har alltid vært en litt annerledes type i fotballverden.

Den ujålete midtbanespilleren startet fotballkarrieren i SK Haugar, deretter gikk han videre til Haugesund og debuterte på a-laget som 17-åring i 2000.

Grindheim ble sett på som et formidabelt talent i norsk fotball, og flere Tippeliga-klubber var interesserte i å sikre signaturen til midtbanespilleren da FKH rykket ned til 2. divisjon.

Fylkesrivalen, Viking, la inn bud på Christian Grindheim – da Roy Hodgson var sjef i Stavanger-klubben i 2005. Men Grindheim ble heller solgt til Vålerenga og ble raskt en hit i hovedstadsklubben. Samme høst fikk han også debuten på A-landslaget.

grindheimenga
grindheimenga

Mot selveste England når Grindheim en ny milepæl i landslagskarrieren – 50 landskamper – og fortsatt blottet for stjernenykker.

– Hvis jeg får spille, da, bemerker Grindheim.