gullsak1 (Foto: Sverre Holm Nilsen)
gullsak1 (Foto: Sverre Holm Nilsen)

Pristest: Vi fikk halvparten av spotpris for gullet vårt av GullAdam

GullAdam: – Vi gir ikke dårlige priser.

I løpet av de siste årene, har det dukket opp en helt ny bransje bestående av selskaper som ønsker å kjøpe gammelt skrapgull.

Den 10. april i år forsøkte vi å selge gullet vårt til fem forskjellige gullkjøpere. Undersøkelsen viste at hvordan du velger å selge gullet ditt, kan ha stor betydning for hvor mye du ender opp med å tjene.

Se også: Plutselig var Karins gull verdt 22.000 mer

Ville selge gull

Smykkene vi skulle forsøke å selge, var på 14 karat og det rene gullet hadde en vekt på 33,58 gram.

Det som er viktig å merke seg når man skal selge gull, er at man kun får betalt for det rene gullet i smykkene.

Pristabell ligger nederst i saken.

Undersøk først

Martin Mesicek jobber som megler og analytiker for selskapet Gold Source i Oslo. Han regnet ut at verdien på gullet vårt var 6177 kroner den 10. april.

Skal man selge gullet sitt, bør man ha en formening om hva det er verdt – men det er ikke Mesicek sikker på at alle har.

Se også: Gert trodde han kjøpte verdifulle mynter og medaljer

– De som kjøper inn gull har bedre informasjon enn de som selger. Det kaller vi A-symmetrisk informasjon, og på den måten så kan selgeren gi et dårligere tilbud enn han eller hun kunne ha gjort, hvis kjøperen hadde hatt mer informasjon om hva gullet var verdt, forklarer Mesicek.

I klippet under kan du se hvordan Karin fikk 22.000 kr mer av GullAdam i år enn i 2011. Saken fortsetter under videovinduet.

618238

Flere måter å selge

Etter vi hadde funnet ut verdien på gullet, sendte vi ut prisforespørseler fra en anonym epostadresse til fem forskjellige selskap, Gulladam, Gullbagen, Gullbrev, Gullvekten og Gullsentralen.

Vi opplyste om vekt og karat, og ba om priser. Fra de fem forskjellige selskapene fikk vi ni forskjellige priser. Dette er fordi flere av selskapene operer med flere forskjellige måter å selge på.

Alle selskapene tar imot gull i posten, to av selskapene har lokaler hvor man kan komme inn og levere gullet, og to av selskapene har gullturneer, hvor man kan møte selskapene på innleide hotellrom landet rundt.

Saken fortsetter under bildet.

gullsak2 (Foto: Tor Byggland)
gullsak2 (Foto: Tor Byggland)

Se også: Samlerhuset kjøpte tilbake mynter for 452.000 kr

Store prisforskjeller

Verdien på gullet vår, var 6177 kroner, og målet var å komme så nærme denne prisen som mulig. Alle av selskapene bortsett fra Gulladam opererte med gebyrer på gullet.

Prisene våre er regnet ut når gebyrene er trukket fra.

Beste og dårligste pris

Den beste prisen fikk vi av Gullsentralen.

De ville tilby oss 4733 kroner for våre 33,58 gram gull, og opererte med en pris på 143,6 kr/g.

Det er viktig å merke seg at Gullsentralen, som eneste aktør, ikke tilbyr noe forsikring på innsendelsen, og at du derfor selv står ansvarlig for pakken du sender.

Dårligst pris den 10. april fikk vi av selskapet Gulladam om vi solgte gullet vårt på gullturné. På turné opererte Gulladam med en pris på 88 kr/g.

Se også: Betalte 70.000 for gammel kamera og VHS-spiller fra Thorn

Under halvparten av reell verdi

Hadde vi solgt til Gulladam, ville de ha gitt oss 2955 kroner – under halvparten av hva den reelle verdien på gullet var.

Gulladam var for øvrig det eneste selskapet som kunne tilby tre forskjellige måter å selge gullet på. Nettprisen de opererte med var på 4298 kr (128 kr/g) eller 3626 kr om vi leverte inn gullet på en av deres fire butikker.

Se også: Vibeke Emilie betalte 19.000 kr for én bok

– Gir ikke lave priser

Vår prisundersøkelse viser at det er hele 40 kroner forskjell pr gram mellom Gulladams høyeste og laveste tilbud.

Kommunikasjonssjef i Gulladam, Daniel Sellevoll, sier at prisen på Gullturné ligger lavere fordi det er et ekstra servicetilbud til deres kunder, og at mange føler det tryggere med personlig konsultasjon og samtale om gullet. Han benekter at prisene de opererer med er dårlige.

– Det vil jeg svare et kontant nei til. Vi gir ikke dårlige priser. Jeg oppfordrer kunder til å sjekke med flere aktører før de selger sitt gull.

Sellevoll sier at det opplyses på hjemmesidene at turnéprisene ligger lavere enn ved post. Nøyaktig hvor lavt, står det riktig nok ikke.

Saken fortsetter under bildet.

gulladam3 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)
gulladam3 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Innfører prisgaranti

Gulladams priser justeres hver dag i forhold til verdensmarkedsprisen, og også i forhold til konkurransesituasjonen. Sellevoll sier til TV 2 hjelper deg at de andre dager har ligget høyere enn konkurrentene.

– Akkurat denne dagen ga vi ikke best pris. En annen dag så var vi best, og slik varierer prisene.

Gulladam sier at de nå vil gi kundene best pris – uansett om de handler på nett, i butikk eller på gullturné.

– Vi innfører vi nå prisløftet, slik at du hver dag kan få den beste prisen hos Gulladam.

Prisløftet betyr at Gulladam vil gi bedre pris enn konkurrentene. Rådet fra Sellevoll er derfor å innhente pristilbud fra flere, for så å bruke deres prisløfte.

– Jeg oppfordrer alle til å sjekke med flere aktører, finne den måten å selge gull på som de er komfortable med. Og så bruke vårt prisløfte.

Les også: Samme Kenwood-maskin – prisforskjell på 4000 kr

Slik var prisene da vi sjekket 10. april:

Rangering av gullpriser Pris Type
1. Gullsentralen - 4733 Nett
2. Gullbagen - 4522 Nett
3. Gullvekten - 4345 Levering
4. Gulladam - 4298 Nett
5. Gullvekten - 4166 Nett
6. Gullbrev - 4029 Nett
7. Gullbrev - 3693 Hotell
8. Gulladam - 3626 Levering
9. Gulladam - 2955 Hotell

Den 25. april tok TV 2 hjelper deg en ny sjekk for å se om gullprisene hadde endret seg. Hos samtlige av selskapene var gullprisen lavere enn den 10. april, bortsett fra GullAdam som hadde økt fra 128 kr. per gram til 131 kr. pr gram som sitt beste tilbud.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter