I 1975 startet økonom, musiker og aktivist, José Antonio Abreu, et prosjekt for å hjelpe barn i Caracas ut av fattigdom og kriminalitet.

Ved å tilby dem instrumenter og øvingslokaler og lære dem å bli sosialisert i et orkester. I dag er ca. 500 000 barn i Venezuela en del av prosjektet som blir lagt merke til også utenfor musikkmiljøet.

Les også: Barn spiller seg fra slum til Festspill

To verdener, ett håp

Musikken har brakt sammen to verdener. I en ny dokumentar har TV 2 fulgt barn og unge fra Venezuela og Norge. Sammen skal de formidle musikkglede, uavhengig av bakgrunn.

Les også: Shewit (15) flyktet fra Eritrea – blir stjerne i Bergen

«Musikkrevolusjonen» starter i Venezuelas slum som et sosiologisk prosjekt. Det er en enkel idé fra en venezuelansk økonom som ligger til grunn. Tanken er at de fattiges kultur ikke skal være fattig.

– Kulturen for de fattige kan ikke være en fattig kultur, José Antonio Abreu.

Dokumentaren vises på TV 2 den 27. mai klokken 19.00. Se klipp her:

Norsk samarbeid

Festspilldirektøren i Bergen, Per Boye Hansen, har nylig inngått et samarbeid med El Sistema, fenomenet fra Venezuela, som inspirerer en hel verden.

– Det er blitt så åpenbart at de har fått til noe der som har revolusjonert vår mate å tenke på. Og vår måte å forholde oss til klassisk musikk på, sier han til TV 2.

Blant verdens farligste byer

Hovedstaden i Venezuela, Caracas, regnes for å være en av verdens farligste byer. Barn her er livredde på vei til øving. De møter på farer norske barn aldri må tenke på.

Les også: Fra slum til suksess

En av dem er 21 år gamle Andres Rivas. Han vokste opp i Caracas, men etter å ha gått gradene i El Sistema regnes han nå for å være en kommende dirigentstjerne. Han er svært takknemlig for mulighetene han har fått gjennom prosjektet.

– Å leve i en verden hvor det første man ser når man går ut av huset er en kule, eller kriminelle som raner. Jeg har sett ting som man ikke ønsker skal skje med en selv, ting man ikke ønsker å se. Det har jeg opplevd. Det er ting man må kjempe med hver dag, sier Rivas.

– Revolusjonerende

Arve Tellefsen har fulgt prosjektet og er imponert over hva de har oppnådd.

– Det er noe helt revolusjonerende i verdensmålestokk. Hvordan de har reddet barn fra fattigdom og latt de få spille instrumenter. Det er en tanke så fantastisk, sier han.

Har funnet hverandre

I halvannet år har dokumentarskaperne i TV 2 fulgt barn og unge i Norge og Venezuela. Til tross for helt ulik bakgrunn finner de hverandre i et felles musikkspråk.

Les også: Anders Beyer ny festspilldirektør

– Jeg er glad TV 2 ville støtte dette prosjektet selv om det er en litt utypisk TV 2-film. Dokumentaren handler om et klassisk musikkmiljø vi vanligvis ikke følger. Men også her finnes det gripende historier. Dette er en film om håp, slik jeg ser det. Og en idé som har inspirert en hel verden, sier regissør Robert Reinlund.