STREIK: Streikevakter utenfor politihuset på Grønland. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)
STREIK: Streikevakter utenfor politihuset på Grønland. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

Slik rammer streiken i staten

Nesten 7000 ansatte i staten fra Unio stat, LO Stat og YS Stat er tatt ut i streik. Se hvordan streiken rammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2123 medlemmer i Unio Stat ble torsdag morgen tatt ut i streik da meklingen brøt sammen. I nitiden torsdag morgen var 900 medlemmer fra Unio stat samlet til streikemøte på Klingenberg Kino i Oslo.

– Vi driver ikke dugnadsarbeid, var en av parolene.

Unio-leder Anders Folkestad sier streikeviljen er stor og at gapet mellom tilbud og krav var for stort.

– Streiken handler først og fremst om lønnsvilkår. Skulle vi godtatt tilbudet fra arbeidsgiver så hadde det betydd at lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor hadde økt ytterligere. Det hadde vært dramatisk for den enkelte men også for offentlig sektors muligheter for å rekruttere og levere kvalitet, sier Folkestad til TV 2.

I STREIK: Unio-leder Anders Folkestad på Klingenberg Kino under
  Streikestart for UNIO torsdag morgen. Meklingen for de statsansatte har
  brutt sammen og rundt 10.000 arbeidstakere er i streik. (Foto: Varfjell,
  Fredrik/NTB scanpix)
I STREIK: Unio-leder Anders Folkestad på Klingenberg Kino under Streikestart for UNIO torsdag morgen. Meklingen for de statsansatte har brutt sammen og rundt 10.000 arbeidstakere er i streik. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) sier hun er overrasket over at arbeidstakerorganisasjonene ikke takket ja til tilbudet fra staten.

– Vi har jobbet ut fra rammer som ville sikre de ansatte et godt lønnsoppgjør, sier Aasrud til TV 2.

Virksomhetene som rammes av streiken i Unio Stat er blant annet politiet og høyere utdanningsinstitusjoner. I tillegg er 1300 medlemmer av YS Stat tatt ut i streik. Her er det blant annet Bjørgvin fengsel som er rammet. I løpet av dagen vil fengselet bli stengt ned og fangene må overføres til andre fengsel.

LES OGSÅ: Jarle slepp fri frå fengsel: – Dette er heilt topp!

LO Stat er det tredje av forbundene i staten som tar ut medlemmer i streik. Nesten 3400 medlemmer blir tatt ut. En rekke departementer er rammet;

Arbeidsdepartementet (223), Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (232), Finansdepartementet (1313), Fiskeri- og kystdepartementet (170), Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet (39), Justis- og politidepartementet (549), Kulturdepartementet (28), Kunnskapsdepartementet (687), Nærings- og handelsdepartementet (26), Olje- og energidepartementet (72), Samferdselsdepartementet (39).

LES OGSÅ: 25.000 ut i streik etter forhandlingsbrudd

Kripos rammet av streik

Hardest rammet er Oslo som har 861 Unio Stat-medlemmer i streik.

Høgskolen i Oslo og Akershus har 429 ansatte i streik. Disse er fordelt på avdelingene for helsefag, lærerutdanningen, samfunnsfag og fellesadministrasjonen.

I politiet er 192 ansatte tatt ut i streik i Oslo politidistrikt. Blant annet seksjon for organisert kriminalitet, ansatte ved flere politistasjoner og Utlending og forvaltningsseksjonen. En konsekvens av at Utlendingsseksjonen er tatt ut i streik betyr at det blir vanskeligere å få fornyet passet.

I tillegg er 50 ansatte i Kripos tatt ut i streik. Blant annet Datakrimavdelingen og seksjon for operative tjenester.

LES OGSÅ: Disse skolene og barnehagene rammes

Vervarslinga tatt ut

Bergen er hardest rammet etter Oslo med 378 medlemmer i streik.

Høgskolen i Bergen har 151 ansatte i streik fordelt på lærerutdanningen og Sentraladministrasjonen. Universitet i Bergen har 146 ansatte i streik fordelt på seks avdelinger. Herunder administrasjonen for fem forskjellige fakultet.

Fem politistasjoner i Bergen er rammet av streik i forskjellig grad. Ved Bergen politistasjon er 50 medlemmer tatt ut.

25 ansatte ved Vervarslinga på Vestlandet er tatt ut.

Artikkelen fortsetter under videovinduet:

Folkestad: - Krever minst et like godt oppgjør som privat sektor:

LES OGSÅ: Emilie (7) og Elisabeth (5) møtte stengte porter og streikevakter

252 i streik i Trondheim

Øvrige steder som er rammet er Bodø med 127 medlemmer fordelt på Salten politidistrikt, Skatt nord i Bodø og Universitetet i Nordland.

I Tromsø er 202 medlemmer tatt ut i streik. Herunder Nav Troms, Troms politidistrikt og Universitetet i Tromsø.

I Trondheim er 252 tatt ut i streik. Herav 101 i Sør-Trøndelag politidistrikt, NTNU (51), Høgskolen i Sør-Trøndelag og Skatt Midt-Norge.

I Drammen er 144 Unio Stat-medlemmer tatt ut i streik. Herunder Bufetat i Drammen, Fylkesmannen i Buskerud, Høgskolen i Buskerud og Skatt søravdelingene i Drammen og Kongsberg. I tillegg er 106 medlemmer tatt ut i streik i Søndre Buskerud politidistrikt. Blant annet fire i Up.

I Kristiansand er 70 tatt ut i Agder politidistrikt. Hardest rammet er Kristiansand politistasjon med 51 ansatte i streik. I tillegg er Universitetet i Agder rammet hvor 89 medlemmer er tatt ut i streik.

Se hele oversikten på Unios nettsider.

Skatteoppgjøret kan bli forsinket

I YS Stat er 1300 medlemmer tatt ut i streik. Det er 28 år siden sist gang YS Stat-medlemmer ble tatt ut i streik.

Her rammes blant annet Lostjenesten i Oslofjorden. Det vil ramme cruisetrafikken. I Kriminalomsorgen rammes Bjørgvin fengsel som i løpet av torsdag vil bli helt stengt ned. Det medfører at innsatte må overføres til andre fengsel.

Flere kontorer i Skatteetaten rammes også. Dette kan medføre at utbetalingen av skatteoppgjøret blir forsinket.

– Staten har ikke vist vilje til å komme oss i møte på våre krav, sa Pål N. Arnesen, leder i YS Stat, i en uttalelse da streiken var et faktum.