VANSKELIG: Det er ikke lett for unge å komme inn på boligmarkedet. For noen blir løsningen å ta opp et dyrt forbrukslån. (Illustrasjonsfoto) (Foto: Erichsen, Jarl Fr./NTB scanpix)
VANSKELIG: Det er ikke lett for unge å komme inn på boligmarkedet. For noen blir løsningen å ta opp et dyrt forbrukslån. (Illustrasjonsfoto) (Foto: Erichsen, Jarl Fr./NTB scanpix)

Unge kjøper bolig med forbrukslån

Og bare tre av ti kjenner til Husbankens gunstige startlån med rente på drøyt 2,3 prosent.

Hver tiende person i alderen 20 til 35 år vil bruke forbrukslån til å kjøpe bolig, viser en undersøkelse som Opinion Perduco har laget for Landsorganisasjonen (LO).

– Det er skremmende at unge vil bruke forbrukslån til å finansiere bolig. Lån som gis uten at det stilles sikkerhet, er mye dyrere enn vanlige boliglån. Dette er å ta svært stor risiko og må frarådes, sier LO-sekretær Kristian Tangen til Dagsavisen.

530 personer har deltatt i undersøkelsen. Hver tiende svarer at de vil finansiere egenandel ved boligkjøp med forbrukslån, med effektiv rente som kan nå 40 prosent.

LES OGSÅ: Dette huset gikk for 3,2 mill over takst!

Kjenner ikke til gunstige startlån

Samtidig svarer bare tre av ti at de kjenner til Husbankens gunstige startlån med rente på drøyt 2,3 prosent.

– Unge som sliter med å komme inn på boligmarkedet må få vite hvilke muligheter som ligger i startlånet. Både Husbanken selv og kommunene, som forvalter disse midlene, har et ansvar for å bedre synligheten av startlånet, sier Tangen.

LES OGSÅ: Flere unge med betalingsanmerkninger

– Lurer systemet

Forbrukerøkonom Christine Warloe mener at det å ta opp forbrukslån for å dekke inn egenkapital, er å lure systemet som gir boliglån. Retningslinjene slår fast at man ikke skal låne over 85 prosent av boligens verdi.

Forbrukslån blir ikke nødvendigvis fanget opp av bankene som leter etter betalingsanmerkninger før neste ligningsår. I retningslinjene heter det videre at egenkapital skal være egne midler og ikke lån.

– Fenomenet tyder på en desperasjon blant de unge, som er dramatisk. Det er krysset en grense. Kan man ikke stille med egne penger, eller tilleggssikkerhet, så tilfredsstiller man ikke de nye retningslinjene til Finanstilsynet, konstaterer hun.

LES OGSÅ: Caroline (18): – Kan bare drømme om egen bolig

(©NTB)