LEGGER NED ARBEIDET: Førskolelærer Turid Løno ved Gimle oppveksttun er på jobb   men bare som streikevakt. Hun er en av de over 25.000 ansatte i offentlig sektor som er tatt ut i streik. (Foto: Anders G Eriksen/TV 2)
LEGGER NED ARBEIDET: Førskolelærer Turid Løno ved Gimle oppveksttun er på jobb men bare som streikevakt. Hun er en av de over 25.000 ansatte i offentlig sektor som er tatt ut i streik. (Foto: Anders G Eriksen/TV 2)

25.000 ut i streik etter forhandlingsbrudd

Streiker fra klokken seks torsdag morgen etter at mekling ikke førte frem.

Meklingen for rundt 600.000 ansatte i stat og kommune brøt sammen natt til torsdag. Mellom 25.000 og 30.000 arbeidstakere er i streik. Det får mange ulike følger for tjenestetilbudet til innbyggerne, men først og fremst er det nok barnefamiliene som vil merke streiken.

Lærere og førskolelærere

Unio – som blant annet organiserer lærere og førskolelærere – har tatt ut 8.500 ansatte ved 459 virksomheter i 14 kommuner. Blant dem er Bergen, Tromsø og Trondheim. Oslo kommune er et eget tariffområde. Partene møtes etter planen for å fortsette meklingen klokken 9 torsdag morgen, men det går mot streik også i hovedstaden.

LOs største forbund i offentlig sektor, Fagforbundet, har tatt ut ansatte i så å si alle norske kommuner. I første omgang rammes kommunal administrasjon, parkeringsselskap, renovasjon og havnevesen.

Blir du rammet? Her er skolene og barnehagene med streikende ansatte

En streik vil også berøre tilbudet ved sykehjem og hjemmetjenester flere steder i landet. Departementer, direktorater og offentlige etater vil også bli rammet, i likhet med høyskoler og universiteter.

SE VIDEO: Magnus må være med pappa på lastebiljobben

Forsinket skatteoppgjør

Et forsinket skatteoppgjør kan bli resultatet av en streik blant de ansatte i Skatteetaten. Cruisetrafikk, øvrig skipsfart og oljeraffineriet på Slagen vil også få problemer fordi ansatte i lostjenesten i Oslofjorden tas ut i streik.

FENGSELSVAKTER: Streikevaktene ved Bergen kretsfengsel med en plakat som oppsummerer sakens kjerne i lønnskonflikten. (Foto: Christian Reiertsen/TV 2)
FENGSELSVAKTER: Streikevaktene ved Bergen kretsfengsel med en plakat som oppsummerer sakens kjerne i lønnskonflikten. (Foto: Christian Reiertsen/TV 2)

Politiet, Vervarslinga på Vestlandet, Tollvesenet og Kriminalomsorgen vil også rammes, blant annet ved at innsatte ved Bjørgvin fengsel må flyttes til andre fengsler.

– Regjeringen har kastet landet ut i storstreik, og det hadde vel de færreste trodd på forhånd, sier Unios forhandlingsleder i staten, Arne Johannessen til NTB.

Artikkelen fortsetter under videoen:
618163

– Det var nesten ingen bevegelse, og det er spesielt. Når vi ikke engang blir tilbudt det samme som frontfaget i konkurranseutsatt industri fikk, da er svaret enkelt, fortsetter han.

Les også: Disse blir tatt ut hvis det blir streik

Mekling om lønn og prinsipper

Det ble meklet om både lønn og prinsipper, men til slutt ble altså helheten i tilbudet fra staten for dårlig for arbeidstakerne. En ramme på like under 4 prosent holder ikke for organisasjoner som hadde langt større ambisjoner.

Les også: Statsråden overrasket over at det ble streik

Fagforbundets Jan Davidsen konstaterer at det er streik i kommunene også. Men LO-toppen, som sitter i Aps sentralstyre, skylder ikke like tydelig på regjeringen.

– Vi fikk ingen skisse å ta stilling til. Dermed er streiken et faktum. Det er kommunenes organisasjon KS vi har forholdt oss til, sier han.

BRØT SAMMEN: Riksmekler Kari Gjesteby fikk ikke partene inn på samme spor i meklingen - dermed går mer enn 25.000 ansatte i offentlig sektor til streik fra torsdag morgen. (Foto: Per Løchen / NTB scanpix)
BRØT SAMMEN: Riksmekler Kari Gjesteby fikk ikke partene inn på samme spor i meklingen - dermed går mer enn 25.000 ansatte i offentlig sektor til streik fra torsdag morgen. (Foto: Per Løchen / NTB scanpix)

– Vi ønsker oss aldri streik, men jeg er veldig overrasket over utfallet. Vi la fram et godt og anstendig tilbud som ville ha gitt betydelig reallønnsvekst for alle i offentlig sektor, sier hun til NTB.

– Svært høye krav

Aasrud hevder en førstekonsulent i staten ville ha fått inntil 20.000 kroner i lønnstillegg med tilbudet fra staten. Hun er heller ikke enig i at de offentlig ansatte ble tilbudt mindre enn de ansatte i industrien.

– I revidert nasjonalbudsjett har vi sett på oppgjørene som er avsluttet og anslått lønnsveksten til 3,75 prosent. Men vi registrerer at det er svært høye krav i offentlig sektor nå, sier hun.

Les også: 25.000 ut i streik etter forhandlingsbrudd

Akademikerne er den eneste av de fire hovedsammenslutningene som ikke har brutt meklingen med staten. Organisasjonen er heller ikke i streik i kommunene, men lønnsforhandlingene har tatt en pause som følge av konflikten i staten.

VIDEO: Streikevakt Erik Eriksen forteller at politiet vil bli mindre synlige enn vanlig som følge av streiken


618162

(©NTB)