– Tenk om andre bransjer hadde gjort det samme, for eksempel selge ulltrøyer uten ull, eller sølvsmykker uten sølv. Det ville blitt stoppet umiddelbart, sier Mats-Eric Nilsson, matjournalist og forfatter av flere bøker om hva maten du spiser egentlig inneholder.

For å lage Coops banankake trenger man 49 ingredienser, inkludert 23 E-stoffer, men ingen banan.Les også: Vi avslørte innholdet – nå forsvinner viltgryta fra Toro

– Det merkelige er ikke at noen kommer på ideen om å selge en banankake uten banan – men at det kan være meningen å ikke ha banan i den. Ifølge Mattilsynets regelverk får man ikke lov til å villede forbrukeren, men hva er egentlig dette, spør Nilsson.

Tipset om banankaka uten banan fikk vi av en leser.

– Bananen blir brun

Vi spør Kristin Paus, pressesjef i Coop, om det er banan i Coops banankake.

– Det er bananaroma i kaken, både i kaken og i pynten/dekoren. I røren er det 1,12 prosent bananaroma. I fyllet er det såkalte krispy bananperler fra Idun. De er også med bananaroma, sier Paus.

kristin-paus-blid (Foto: Sverre Chr. Jarild/Lysbordet)

Og hva består bananaroma av? Vann, stivelsessirup, glycerol, aroma, stabilisator (E415), konserveringsmiddel (E202) og surhetsregulerende middel (E330).

– Bananen blir brun etter kort tid. Man kan ikke bruke fersk, most banan i en kake som har holdbarhet til slutten av juni, sier Paus.

– Jeg skjønner at det kan virke rart, men konsistens, lukt, farge og smak skal klaffe. I Coop har vi valgt å deklarere våre produkter meget detaljert, for vi ønsker at våre kunder skal få full oversikt over alle ingrediensene i det de kjøper.

Se også: Viltgryte, soppsuppe og kalkunfilet – hva inneholder det egentlig?

Vanlig banankake: Sju ingredienser

En vanlig banankake kan bakes med sju ingredienser. Smør, sukker, egg, mel, bakepulver, melk, – og ikke minst: Bananer.

I tillegg til glasuren som kan lages med for eksempel smør, melis, kaffe og kakao. Det er til sammen elleve ingredienser.

Ingrediensen et produkt inneholder mest av er normalt oppgitt først i innholdsfortegnelsen, og i Coops kake er det sukker, deretter hvetemel og egg. I tillegg inneholder kaka produkter det er vanskelig for den jevne forbruker å identifisere, for eksempel:

– Fortykningsmiddel (to forskjellige)

– Stabilisator (fem forskjellige)

– Surhetsregulerende middel (tre forskjellige)

– Emulgator (fem forskjellige)

– Konserveringsmiddel (tre forskjellige)

Les også: Disse varene blir borte fra butikkene

Mats-Eric Nilsson skriver på blant annet Äktavara.org, som har en rullende leserkonkurranse: Hvilken matvare inneholder flest tilsetningsstoffer?

En periode ledet «Blåbärsprinsess»-kake fra Ica for 2012 med 45 ingredienser, inkludert 17 tilsetningsstoffer. Nå leder Pizza Prosciutto fra Monte Castello, med 20 E-stoffer.

Coops banankake slår denne, med 23 E-stoffer.

– Sminker opp produktene

– 49 ingredienser og 23 E-numre er nærmest rekordartet for noe så enkelt som en banankake. Den lange listen av tilsetningsstoffer brukes for å kompensere for at kaka ikke er laget av ekte vare, sier Mats-Eric Nilsson til TV 2 hjelper deg.

Hvorfor brukes egentlig E-stoffene?

– Tilsetningsstoffene er i stor utstrekning en slags kosmetikk for å sminke opp produktene, sånn at den i utseende, smak og konsistens skal imitere en ordentlig banankake, sier Nilsson.

Les også: Her er de spennende nyhetene i butikkene

Er stoffene skadelige?

Er E-stoffene skadelige for kroppen?

– Det kan man ikke vite sikkert. Alle tilsetningsstoffene er testet og godkjente, men man tester dem en og en – og så vet egentlig ikke forskerne nok om hvilket samlet effekt mange av tilsetningsstoffene gir, sier Nilsson.

Hovedpoenget hans er ikke at tilsetningsstoffene nødvendigvis er farlige, men at de brukes for å dekke over at man ikke har nok av de ordentlige råvarene i produktene.

– Og disse råvarene, som frukt, bær, grønnsaker, fisk, kjøtt, egg og meierivarer, har vi antagelig godt av å spise, sier Nilsson.

Tenkt over hva maten din egentlig inneholder? Se videoklippet under.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter