eskil pedersen (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)
eskil pedersen (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)

AUF vil ha nytt klimaforlik i Stortinget

Eskil Pedersen håper på drahjelp fra tre av opposisjonspartiene for en mer ambisiøs klimapolitikk.

Tirsdag utfordret Høyre, KrF og Venstre regjeringen til forhandlinger om klimameldingen. De tre partiene vil ha flere effektive tiltak for å nå målene om kutt i klimagassutslippene.

– Jeg er glad for at opposisjonen vil forhandle og håper regjeringen tar utfordringen, slik at klimapolitikken blir enda mer offensiv, sier AUF-leder Eskil Pedersen tv2.no.

Flere klare krav

Selv om AUF-lederen er fornøyd med flere av tiltakene i klimameldingen fra regjeringen, er han ikke i tvil om at det er forbedringspotensial på flere punkter.

– De kan gjerne doble kvoteprisen som oljeindustrien må betale for utslipp, klimafondet kan bli større, det kan komme flere tiltak mot privatbilisme, kombinert med sterkere satsing på kollektivtransport i storbyene og mer jernbane, sier Eskil Pedersen.

LES OGSÅ: Sentrum og Høyre vil forhandle med Jens om klima

Advarer regjeringen

AUF-lederen advarer sine rødgrønne venner i Stortinget mot å la det gå prestisje i klimasaken, og ber partifellene strekke seg langt for å få til et nytt klimaforlik.

– Det er bra med bred støtte i Stortinget. Ingen må la det gå prinsipp i partiene sin politikk, men gå reelt inn i forhandlinger, sier han.

Samtidig ber han opposisjonspartiene føre reelle forhandlinger i Stortinget.

– Klima trumfer alle store sakene det inngår brede forlik om når det er spørsmål om hvilken sak som er viktigst. Derfor er det så viktig at det lages et bredt forlik som gjør at klimaet blir vinneren, uansett skiftende regjeringer, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Venstre vil ha nytt klimadepartement

Åpenbar splid på høyresiden

Det var bare Frp-leder Siv Jensens signatur som manglet da opposisjonspartiene i et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) signaliserte at de ønsket forhandlinger om et nytt klimaforlik.

– Dette er en av de store utfordringene for høyresiden. Når Fremskrittspartiet ikke ønsker å forhandle om klimapolitikken, så viser det en åpenbar splid mellom partiene som utgjør det reelle alternativet til de rødgrønne, sier Pedersen.

Han er imidlertid opptatt av å få på plass et klimaforlik i god tid før neste stortingsvalg.

– Valget er såpass på avstand at dette er det rette tidspunktet. Jeg mener vi kan gå sammen med senkede skuldre og jobbe sammen for et bredt klimaforlik i Stortinget, sier Pedersen.

Har oppskriften klar

Sammen med lederne for de andre ungdomspartiene, med unntak av Fremskrittspartiets Ungdom, la AUF-lederen i vinter fram ungdommens klimaforlik. Her presenterte de en rekke krav til den rødgrønne regjeringens klimamelding.

– Egentlig har vi laget oppskriften, som moderpartiene kan ta fram når de setter seg til forhandlingsbordet i Stortinget. Men vi i AUF er utålmodige og kommer neppe til å være fornøyd uansett hva som blir resultatet av forhandlingene med Høyre, KrF og Venstre, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Ungdomspolitikere krever strakstiltak for jernbanen