TRODDE RAPPORTEN VAR GODKJENT: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. (Foto: TV 2)
TRODDE RAPPORTEN VAR GODKJENT: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. (Foto: TV 2)

Full forvirring om Breivik-rapport

Den rettsmedisinske kommisjon avviser at den andre rapporten om Breiviks psykiske helse er godkjent, slik de fleste har trodd.

I et brev som Den rettsmedisinske kommisjon (RMK) sendte til Oslo tingrett på mandag, uttaler kommisjonen at den tar tilleggserklæringen til etterretning.

Følg rettssaken i vårt livesenter

Rapporten, som er utarbeidet av rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, konkluderer med at Breivik er tilregnelig. Da RMK skulle vurdere rapporten, ba den om en tilleggserklæring. Det var denne erklæringen RMK uttalte seg om mandag.

Trodde rapporten var godkjent

Mange har trodd at det betydde at også den andre rapporten ble godkjent- inkludert de sakkyndige selv.

– Vi registrerer at de ikke har bedt om ytterligere kommentarer fra oss, sa Agnar Aspaas i en kommentar til uttalelsen fra kommisjonen.

– Så dette er et godkjent-stempel på deres rapport?

– Vi ser det sånn.

Se reportasje øverst i artikkelen.

Avviser godkjent-stempel

Men slik ser ikke den rettsmedisinske kommisjonen det. Selv om rapporten ikke er underkjent, sier kommisjonens nestleder Gunnar Johannessen at rapporten ikke er godkjent.

– Rettsmedisinsk kommisjon er uenig i det som er gjort av vurderinger i forhold til premissgrunnlag og konklusjon. Vi overlater til retten å bestemme om de vil høre på de sakkyndige eller på Den rettsmedisinske kommisjons tenkning rundt dette, sier Johannessen til TV 2.

Dermed er det kun den første rapporten som er godkjent. Rapporten, som er utarbeidet av Torgeir Husby og Synne Sørheim, konkluderte med at Breivik er utilregnelig. Forfatterne av den andre rapporten er bedt om å utdype sin rapport ytterligere i den muntlige forklaringen.

Følg rettssaken i vårt livesenter

– Den første rapporten har vi ingen vesentlige bemerkninger til. Det betyr at premissgrunnlaget vurdert mot konklusjonen henger i hop. Det er det vi har påpekt i den andre rapporten - at det henger ikke i hop, sier Johannessen.

Sakkyndige: – Vi har hatt et godt samarbeid med Breivik