NÆR FLERTALL: Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF) og Erna Solberg (H) nærmer seg flertall, uten Fremskrittspartiet, på en ny meningsmåling. (Foto: SCANPIX)
NÆR FLERTALL: Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF) og Erna Solberg (H) nærmer seg flertall, uten Fremskrittspartiet, på en ny meningsmåling. (Foto: SCANPIX)

Sentrum og Høyre vil forhandle med Jens om klima

Høyre, KrF og Venstre utfordrer statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til forhandlinger om et nytt klimaforlik.

De tre partiene synes ikke virkemidlene i den nylig framlagte klimameldingen er effektive nok.

Partilederne Erna Solberg, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande går utenom regjeringspartiene på Stortinget og henvender seg direkte til statsministeren.

Sammen har de skrevet et brev til statsministeren der de viser til uttalelser han kom med på NRK 25. april, samme dag som regjeringen la frem klimameldingen.

«Statsministeren (sa) at "Vi er beredt til å sette oss ned og diskutere med opposisjonen... Men vi er en åpen regjering, vi setter oss ned og snakker, og ser om vi kan få til bred enighet om tiltak, for det er en fordel."»

HER ER BREVET TIL JENS STOLTENBERG

– Vi ser gode muligheter til forbedringer. I bunnen ligger forliket fra 2008. Klimameldingen skulle være selve oppskriften på hvordan målene skal nås, men virkemidlene treffer ikke 100 prosent. Vi opplever det slik at Stoltenberg ikke avviser muligheten til forbedringer, sier Hareide til NTB.

LES OGSÅ: Venstre vil ha nytt klimadepartement

Helt konkret spør de tre partilederne om hvorvidt statsministeren kan tolkes dit hen at regjeringspartiene på Stortinget har fullmakt til å innlede forhandlinger om en ny, bred enighet etter modell av 2008-forliket.

– Vi vil være konstruktive i slike forhandlinger. Gode løsninger kan bli bedre, dersom det er politisk vilje, sier KrF-lederen.

LES OGSÅ: Full klimaklinsj på høyresiden

(NTB/ TV 2)