NAVIGATØR: Ann Christin Endresen (26) styrer et av Norges
største krigskip, til en prislapp på fem miliarder og et mannskap på 120. 
 (Foto: Tord Theodor Olsen/ TV 2)
NAVIGATØR: Ann Christin Endresen (26) styrer et av Norges største krigskip, til en prislapp på fem miliarder og et mannskap på 120. (Foto: Tord Theodor Olsen/ TV 2)

Ann Christin (26) styrer et av Norges største krigsskip

Ann Christin Endresen har et større ansvar enn de fleste 26-åringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som navigatør på KNM «Fridtjof Nansen», skal 26-åringen stake kursen for krigsskipet med en prislapp på 5 milliarder kroner og en besetning på 150 personer.

På havet utenfor Lofoten er det øvelse ombord på den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen. Navigatør Ann Christin Endresen må ta raske beslutninger.

Et stort ansvar

På høyttaleranlegget blir det sagt at et skip har kommet inn i norsk farvann og truer med å bruke makt. Den unge navigatøren ser bak øverstkommanderende. De velger å ta i bruk kanonen på dekk. Fem skudd avfyres mot horisonten.

– Det er et stort ansvar. Ikke bare overfor skipet, men besetningen på 150 personer skal også sove trygt om natten, forklarer hun.

LES OGSÅ: Russland bekymret for norsk-georgisk militærsamarbeid

Som navigatør skal Endresen navigere skuta, og samtidig iverksette redningsaksjon hvis noe skulle skje.

– Vi øver på ulike scenarioer nå. Mann over bord og røykutvikling ombord, er noen av dem, sier Endresen.

– Den største utfordringen er når det skjer mange ting på en gang. Her oppe på boa kan det virkelig koke når det står på, forteller hun.

Alltid noe nytt å lære

Endresen kommer fra Bergen og har ingen tilknytning til havet i utgangspunktet.

– Det er ikke sånn at jeg vokste opp ved havet, eller har hatt et spesielt forhold til det, forteller bergensjenta.

LES OGSÅ: Fregatter reddet forskningsfartøy

Det var da 26-åringen kom ombord for to år siden at hun fant ut at det var her, langt ute på røff sjø, hun tilhørte. For ett og et halvt år siden startet hun opplæringstiden, og om et halvt år er hun ferdig utdannet som navigatør og vaktsjef på krigsskipet med en prislapp på ufattelige 5 milliarder kroner.

– Usikkerheten var stor til å begynne med, men etter hvert får du rutiner på ting, og det ble enklere. Det er jo ikke slik at du blir helt utlært. Det er alltid noe nytt å lære og nye erfaringer å tilegne seg, forteller 26-åringen.

– Crash on deck

Fremfor fregatten er det milevis med urolig sjø. De små vinduene framfor Ann Christin og mannskapet på broa dekkes av sjøsprøyt i hvert sammenstøt med bølgene. Like bak navigatøren står nestkommanderende på skipet, Ståle Pedersen.

– Når du står som vaktsjef bro her oppe, så er det du som har kontrollen. Det medfører mye ansvar, forklarer han.

– Hun gjør en god jobb. Hun har hatt en veldig god utvikling. Det er nok overveldende å få ansvaret for 4500 tonn krigsskip, sier han og smiler.

LES OGSÅ: Norsk Orion-fly fant pirater

På broa blir Ann Christin Endresen plutselig ekstra fokusert. Tross urolig sjø går hun stødig bort til en mikrofon på kontrollpanelet og gir beskjed ned til mannskapet.

– Crash on deck, crash on deck, crash on deck!