I fjor endte nesten 23.500 svenske ekteskap med skilsmisse. Nå setter svenskene sin lit til en medisin som er under utvikling i Storbritannia og som kanskje kan redde kjærligheten fra sammenbrudd.

Medisinen bygger på kjemiske stoffer som fins hos en art amerikanske hamstere som holder seg til én enkelt partner. Ved å klone inn stoffet vasopressin i andre hamstere som vanligvis har flere partnere, fikk man også disse til å nøye seg med én.

«Kjærlighetsmedisin»

Mennesker er selvfølgelig mer kompliserte skapninger enn hamstere, men likevel håper forskerne at hamstereksperimentet kan føre fram til en «kjærlighetsmedisin». Og kjærlighetens betydning for livskvaliteten kan ikke overvurderes, mener svenske Anders Sandberg,

– Penger eller intelligens kommer ikke engang i nærheten når det gjelder betydning for at vi skal ha det bra, sier Sandberg, som er filosof og biolog, til nyhetsbyrået TT.

Han tror årsaken til at så mange forhold sprekker, må søkes i menneskets tidlige historie.

Biologisk kjærlighet i 11 år?

Da menneskene bodde i huler, lå den gjennomsnittlige levealderen på rundt 35 år og det var en heltidsjobb bare å holde seg i live.

Datidens kjærlighetsforhold varte i ti-elleve år, og det kan være biologisk arv fra denne tiden som får ekteskap til å sprekke etter tilsvarende tid i dag. (©NTB)