Sykkelmontasje
Sykkelmontasje

Kaggestad vurderer: – Dette er våre neste sykkelproffer

TV 2s sykkelekspert har plukket ut Norges tre største sykkeltalenter.

Lillehammer/Hønefoss (TV 2 Sporten): Årets Glava Tour of Norway ble en sykkelfest uten sidestykke på norsk jord.

LES OGSÅ: Boasson Hagen er kongen av Glava Tour

Men ikke bare ble det en publikumssuksess og hjemmeseier ved Edvald Boasson Hagen. Flere norske sykkelunggutter viste seg også frem på en flott måte i møte med sykkelstjernene.

- Norge er blant de beste landene på rankingen i både junior- og U23-klassen. Så fremtiden ser lys ut. Det bobler av norske talenter

- Minst én blir proff neste år
Mange norske sykkelfans diskuterer nå heftig hvem som blir vår neste sykkelproff. TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, har finstudert våre største talenter og plukket ut tre ryttere som han mener vil følge i fotsporene til Thor Hushovd og Boasson Hagen.

Dette dreier seg om Joker Merida-duoen Vegard Breen (22) og Vegard Robinson Bugge (22), samt Østerhus-Ridley-talentet Svein-Erik Bystrøm (20).

- Vegard Breen er min nummer 1. Men jeg er også svak for Robinson Bugge, og Bystrøm har markert seg veldig bra denne sesongen. Jeg blir veldig overrasket hvis ikke minst én av disse tre blir proff neste år, sier Kaggestad.

Slik vurderer han alle tre enkeltvis:

Vegard Breen:

- Han er den som er nærmest en proffkontrakt, i mine øyne. Han er god på tempo, har mye kjørestyrke og er smart. Jeg ser for meg Breen som en fremtidig klassikerrytter. Han er også god i mellomharde etapperitt over en ukes tid. Han klatrer godt, og har med andre ord flere strenger å spille på.

Vegard Robinson Bugge:

- Han klatrer mye bedre enn Breen og er en typisk Ardenner-klassikertype. Det vil si at han liker endagsritt med litt tøffere og kupert profil. Han tåler også stor belastning og er god i mindre etapperitt.

Svein Erik Bystrøm:

- Han er såpass ung at han ennå ikke har fått satt seg helt som ryttertype. Men han er smart til å lese ritt, er offensiv og går ofte i brudd. Det er noe profflagene liker. Det var slik han avgjorde og vant U23-utgaven av Eschborn-Frankfurt tidligere i år. Han har mye kjørestyrke og er god til å vinne fra mindre grupper. Men han er også god til å spurte i mer tradisjonell forstand.

18-åring nærmer seg
Foruten de tre overnevnte talentene er Kaggestad full av optimisme med tanke på fremtiden til norsk sykkelsport. Det er nemlig flere stortalenter som snart vil melde seg på i kampen om proffkontrakt, mener han.

- Norge er blant de beste landene på rankingen i både junior- og U23-klassen. Så fremtiden ser lys ut. Det bobler av norske talenter, og nå har vi flere norske kontinentallag som kan gi de verdifull matching, sier Kaggestad.

- Skal jeg nevne én rytter spesielt må det bli Plussbank-BMCs Sondre Holst Enger (18). Får de kultivert han og trent opp spurtferdighetene, så blir han en sterk proffkandidat. Han har kjørestyrke, og fikk god plassering i junior-VM på tempo.

- Han har også et utrolig sterkt vinnerinstinkt og virker ikke å være redd for noe. Det er en viktig egenskap i sykkelsporten. Han hevdet seg godt på den 1. etappen av Glava Tour of Norway og ble faktisk nummer fire i spurten, side om side med Boasson Hagen og Petacchi. Det er litt for tidlig å snakke om proffkontrakt riktig ennå, men det vil faktisk ikke overraske meg om Holst Enger blir proff før både Breen, Robinson Bugge og Bystrøm, sier Kaggestad.

LES OGSÅ: Nordhaug om verdensstjernestempelet: – Nå spiller jeg i Premier League

FERSKET: En innbruddstyv ble tatt på fersk gjerning etter å da brutt seg inn i den danske banks lokaler. (Foto: Sandra Noer/TV 2)
FERSKET: En innbruddstyv ble tatt på fersk gjerning etter å da brutt seg inn i den danske banks lokaler. (Foto: Sandra Noer/TV 2)

Sykkeleksperten har også sine tanker om hvilke lag de norske talentene hadde hatt best av å signere for.

- Jeg tror lag som er litt under de beste WorldTour-lagene er ideellt. Der er det ikke så mange ryttere, og det har et lettere rittprogram. Hver rytter vil også få mer oppmerksomhet og oppfølging. Det er ikke så lett i et lag med 25 ryttere og noen storstjerner, sier Kaggestad.

Og gir noen eksempler på passende lag.

- Både Cofidis og Europcar faller inn i den kategorien. Men også Team Type 1, hvor Vegard Stake Laengen ble hentet til i fjor. Han har gjort et godt lagvalg i mine øyne.

- Moro med skryt fra Kaggestad
Kaggestads tre utvalgte proffemner tar rosen fra eksperten med store smil.

- Det er veldig moro å høre Kaggestad si det. Også gøy at folk legger merke til det jeg har gjort i år. Jeg håper selvsagt at jeg blir proff, men tenker ikke så mye på det. Jeg fokuserer mest på de målene jeg har denne sesongen, sier Breen til tv2.no.

Eidsvoll-karen vant U23-utgaven av endagsrittet La Cote Picard tidligere i år. I tillegg hadde han flere solide plasseringer i Tour de Bretagne. Denne vårsesongen har dermed vært et gjennombrudd for Joker Merida-rytteren, som har vært regnet som et talent i flere år.

Tidligere proff og nåværende Sky-trener, Kurt Asle Arvesen, uttalte til TV 2 Sporten for noen år siden at "Vegard Breen er ett av de største norske talentene jeg noensinne har sett".

- Jeg har ikke satt noen spesiell tidsramme på når jeg bør bli proff. Men jeg må selvsagt fortsette utviklingen. Håpet er selvsagt å gå rett inn på et WorldTour-lag. Da får det heller være at jeg først må kjøre for andre, før jeg får egne sjanser etterhvert, sier Breen selv.

Og lar seg inspirere av Sky-proff Lars Petter Nordhaugs karriereutvikling.

- Ja, det Lars Petter har fått til er god motivasjon . Han har jobbet knallhardt over flere år og utviklet seg. Jeg følger gjerne samme karrierekurve som han, sier Breen.

Men så veldig lik Nordhaug som ryttertype er han ikke.

- Jeg er langt fra så god i bakker, men heller mer robust. Ukeslange etapperitt passer meg bra, for der det er litt av hvert: Tempo og flate og småkuperte etapper. Jeg liker også harde endagsritt hvor det skiller mye, som for eksempel Flandern rundt, forteller Breen.

- Gi meg to år på å bli proff
Svein Erik Bystrøm har også en U23-seier på merittlisten denne sesongen, i det tyske endagsrittet Eschborn-Frankfurt.

Rogalendingen tar også imot skryten fra Kaggestad med åpne armer. Men innser samtidig at han har en vei å gå før profftilbudene kommer.

- Det er veldig hyggelig at Kaggestad sier det. Og jeg ser også selv at nivået opp til proffnivå ikke er for langt. Jeg håper jeg tar steget innen to år, sier Bystrøm til tv2.no.

Kaggestad (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Kaggestad (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Og utdyper:

- Men jeg må bli enda mer kjøresterk. Og selvsagt må jeg ha noen flere proffseirer. Men gi meg to til tre år, så tror jeg at det er mulig.

Bystrøm har også gjort seg sine tanker om hvilke type lag han hadde passet inn i.

- De engelsktalende lagene har god plan og støtte for unge talenter. Jeg hadde gjerne gått til en av de. Kulturforskjellene mellom Norge og de italienske og spanske lagene er nok for store. Jeg ser heller for meg et engelsk, nederlandsk, belgisk eller amerikansk lag for min del, sier han.

- Må bli bedre i bakker
Robinson Bugge er den av de tre som har vært nærmest proffkontrakt. 22-åringen var aldri i forhandlinger, men ble invitert på treningsleir til storlaget Quick Step i fjor (nåværende Omega Pharma-Quick Step). Årsaken var primært den råsterke 6. plassen i U23-utgaven av Flandern rundt.

- Det er gøy at en mann som Kaggestad har tro på meg. Jeg tror også selv at jeg har mulighet til å bli proff. Målet er bli proff innen jeg er 25 år, det vil si om to år. Men jeg må bli bedre på flere ting, sier Robinson Bugge tiltv2.no.

- Først og fremst må jeg bli bedre i bakker. På lørdagens Tour of Norway-etappe til Lillehammer slet jeg tungt, og det var ikke bra. Jeg har heller tatt noen store seirer, og det er nok det som mangler. Får jeg først den ene seieren kan det også virke forløsende og føre til flere, tror han.

Fikk tekstmelding av Quick Step-sjef
Og kanskje kan det føre til kontrakt med Omega Pharma-Quick Step, der Tom Boonen er den store stjernen. For storlaget følger fortsatt med på Robinson Bugges prestasjoner.

- Etter at jeg presterte godt i Tour de Bretagne tidligere i år, så fikk jeg en tekstmelding av sportsdirektør Tom Steels om at det var bra og at de følger med meg. Det er med andre ord opp til meg selv nå og prestere godt nok.

- Quick Step hadde i hvert fall vært et ideellt lag. Jeg liker de type ritt som de satser på, gjerne småkuperte og brosteinsbelagte klassikere. Jeg ble sjettemann i U23-utgaven av Flandern rundt og kjører gjerne seniorutgaven også, sier Robinson Bugge.