Le Marais er som et lite mikrokosmos i den store verdensmetropolen Paris. I bydelen, som strekker seg over tredje og fjerde arrondissement i den franske hovedstaden, møtes fortid og nåtid og øst og vest i de pittoreske gatene.

Vi har blitt guidet rundt i Le Marais av skuespiller Caroline Breton, se video under!

LES OGSÅ: Vintage: Slik finner du shoppingskattene i Paris

Ta på deg gode sko og sett av en dag til å vandre deg frem til shoppingperler i alle prisklasser. Her finner du chice vintage-butikker med Chanel-vesker og Hermés-sjal side om side med falafel-gatekjøkkener, kjedebutikker og kule gallerier.

Du kommer lettest til Marais ved å ta linje 1 på metroen og gå av på St. Paul. Alternativt kan man starte turen ved Pompidou-senteret og gå østover, eller ved den historiske Bastillen og gå vestover.

I syd-østre del av området ligger den staselige Place des Vosges. En herlig park omkranset av tradisjonsrike restauranter, og et fint utgangspunkt for en tur rundt i Le Marais. Her er det perfekt å slappe av på gresset etter en lunsj med moules frites, skalldyrfat eller andre godsaker på nærliggende brasserier som Bofinger, Chez Janou eller Ma Bourgogne.

LUNSJ: Rett bak Place des Vosges, midt i bydelen Marais, ligger Chez Janou, en erkefransk restaurant med like fransk meny, kelnere, duker og musikk. Et must for deg som gjør alt for å få den franske atmosfæren under huden.
Bofinger
5-7 rue de la Bastille
Tlf : +33 (0)1 42 72 87 82
Åpent: Alle dager 12-15 og 1830 til midnatt.Tél : +33 (0)1 42 72 87 82
Metro: Bastillen

Deilig fransk mat i tradisjonsrike omgivelser. Kanskje Paris' beste skalldyrfat!

Chez Janou
2 Roger Verlomme
Tlf: + 33 (0)1 42 72 28 41
Åpent: Til lunsj og middag
Metro: St. Paul

Erkefransk bistro med rimelig, treretters lunsj, intim atmosfære og blandet klientell. Perfekt bare for en pastis også!

DUPPEDITTER: Fleux byr på alt hva interiøsentusiasten kan begjære; fra fiffige smart phone-deksler til kopper og kar.

Ma Bourgogne
19, Place des Vosges
Tlf + 33 (0)1 42 78 44 64
Åpent: 0800-0100
Metro: St. Paul

I ly av søylegangene ved Place des Vosges ligger dette kjente brasseriet som byr på spesialiteter som sterke pølser i Beaujolais-vin og grillede lammekoteletter.

Trivelige handlegater

Fra Place des Vosges er det naturlig å bevege seg bortover Marais' hovedgate Rue Francs Bourgeois. Med sine spennende interiør- og antikvitetsbutikker, upscale kjedebutikker som Zadig & Voltaire, Les Petites og Muji, er dette blant byens mest varierte shoppinggater.

I nærheten finner du også populære designbutikker som Fleux med alt av duppeditter man kan begjære, det tradisjonsrike tehuset Mariage Frères, som både byr på tesmaking og temuseum, og det som kanskje er Marais koseligste hotell, nemlig

INNBYDENDE: Mariage Freres byr på både tesalong, butikk og tesmaking i tradisjonsrike omgivelser.
Caron de Beaumarchais. Med sine 1700-tallsinspirerte rom er dette et overnattingssted som byr på minst like mye for øynene som for sovegenene.

Byens beste falafel

Ta så en avstikker ned til Rue Roisiers, som er det jødiske miljøet i Paris sitt hjerte. Nyt synet (og gjerne smaken) av søte fristelser i gatens mange bakerier, og unn deg en falafel i et av de mange små sjappene, som gjerne har lange køer ved lunsjtider. Vil du unne deg en ordentlig lunsj mens du trasker ned denne gaten, anbefaler vi cafeen Le Loir dans la Théière med byes største og beste kakestykker (dog har de en merkelig spiseplikt som gjør at man må fortære varmmat før man får lov til å gå løs på kakene) og Pitzman,- en

OVERNATTING: Hotel Caron de Beaumarchais har mer enn gode puter.
«uoppdaget» perle med fantastisk koshermat.

Pitzman
8, Rue Pavée
Tlf: + 33 (0)1 42 71 17 17
Åpent: 0900-2330 NB: Stengt fredager og lørdager
Metro: St. Paul

Tradisjonsrike omgivelser, fristende vegetarretter og byens beste falafel.

Le Loir dans la Théière
3. Rue Roisiers
Åpent: 1130-1900 på hverager og 1000-1900 på lørdager og søndager
Metro: St. Paul

Dype sofaer, stressede kelnere og berømt sitron- og marengsterte.

På veskejakt

For kunst, vintage og spennende livsstilsbutikker er Rue Vielle-de-Temple stedet. Ta av fra hovedgaten Rue Francs Bourgeois og nordover.

Her byr for eksempel kosmetikkbutikken Aesop på aromatiske opplevelser fra gaten og inn. Dispensere med populære produkter er festet på veggen og det er fritt frem å prøve. Et steinkast lenger oppe byr Yukiko på et av byens beste utvalg av designervintage fra merker som Chanel, Hermés og Louis Vuitton. Sparer du til en vintage Chanel-veske kan dette være stedet!

Se skuespiller Caroline Bretons Marais-favoritter i videoen under:

Her er kontaktinformasjon til Carolines anbefalinger:

Marché des enfants rouge

Le Marché des Enfants Rouges
Ved Rue de Bretagne
Åpent: Tirsdag, onsdag, torsdag 08.30 til 1300 og 1600 til 1930, fredag og lørdag 0830 til 1300 og 1600 til 2000, søndag 0830 til 1400.

Dette markedet ble grunnlagt i 1615, noe som gjør det til et av de eldste i Paris. Et syn for øyet og en fest for ganen! Her finner du alt fra fersk fisk og ost til blomster og lokale delikatesser.

Librairie Yvon Lambert
108, Rue Vielle-du-Temple
Tlf: + 33 (0)1 42 710 933
Åpent: Tirsdag til søndag 1000-1900
Metro: Filles du Calvaire

Mekka for intellektuelle estetikere. Flotte utstillinger og spennende bøker, er Carolines korte og greie beskrivelse.

Mme Shawn
18 Rue Carafelli
Tlf: +33 (0)1 42 72 36 06
Åpent: Alle dager 0930-0200
Metro: Temple eller Filles du Calvaire

Restaurant med filialer flere steder i Paris. Byr på rimelig og utsøkt thailandsk cuisine i trivelige omgivelser, midt i hjertet av Marais.

Atelier Marais Yoga-Pilates
54, Rue Charlot
Tlf: +33 0648732196
Metro: Filles du Calvaire

Motsatsen av Sats og andre tradisjonelle treningssenteret. Her tilbys yoga og pilates i en ombygget leilighet. Input for både kropp og sjel rett og slett, og mange av lærerne snakker engelsk, så her burde det være gode muligheter for en deilig pause fra hektisk shoppingliv også for turister.

Nanashi
Japansk restaurant med utsøkt, billig og økologisk mat, og en av Carolines store favoritter.
57 rue Charlot
Tlf: +33 (0)1 44 61 45 49
Åpent: Mandag til lørdag og til brunsj på søndager

Cafe Charlot
33 Rue de Bretagne
Tlf: +33 (0)1 44 54 03 30
Åpent: Alle dager 0700-0200
Metro: Filles du Calvaire

Et svært populært sted for søndagsbrunsj, men også bare for en drink eller en rask kaffe. Middels høy se og bli sett-faktor, men ikke så mye at man ikke kan slappe av.

La Perle
78, Rue Vielle-du-Temple
Tlf: + 33 (0)1 42 72 69 93
Åpent: Alle dager frem til 0200
Metro: Saint-Sébastien-Froissart

Dette er ikke en personlig favoritt for vår guide Caroline, men som bydelens største hotspot, og hang out for alt fra skuespillere til kunstere og motefolk, er det likevel verdt å nevne. Egentlig en ganske ordinær bar, men på grunn av sitt chice og til tider famøse klientell (dette er stedet hvor John Galliano ytret sin nå velkjente, antisemitiske tirade), er dette likevel en av de mest populære utestedene for folk som ønsket en sniktitt på glamour og moteliv.

Tekst, foto og video: Kjersti Skar Staarvik
Klipp: Eirik Bratthammar