Anders Behring Breivik har skrevet brev både til svenske Peter Mangs og den tyske nynazisten Beate Zschäpe.

Ifølge Dagbladet beundrer Breivik svenske Mangs som er tiltalt for tre drap og tolv drapsforsøk. I politiavhør har han omtalt Mangs som «kanskje den største motstandsmannen» i Skandinavia før 22. juli.

Mangs skal, i likhet med Breivik, ha tilbrakt mye tid på konspirasjonsteoretiske sider på internett.

Forsvarer Odd Ivar Grøn bekrefter opplysningene overfor avisen.

– Han har skrevet og sendt et langt brev både til Mangs og Beate Zschäpe, sier Grøn.

BAKGRUNN: Her er nynazistene Breivik hyller som nasjonalhelter

I notater Breivik har forfattet på cella går det fram at han skal tilby de to moralsk støtte i deres respektive rettssaker. Den påståtte motsandsbevegelsen ble først nevnt da Breivik ringte politiet 22. juli.

– Ja, god dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen, sa Breivik til politiet da han ringte fra Utøya.

BAKGRUNN: Hør lydloggen da Breivik ringte politiet

Peter Mangs er mannen som svensk politi mener har skapt frykt i Malmö over flere år. Han omtales gjerne som «Lasermannen 2» på grunn av likhetene med John Wolfgang Alexander Ausonius. Ausonius brukte et gevær med lasersikte da han skjøt tolv svensker med innvandrerbakgrunn i 1991 og 1992.

Nynazisten Beate Zschäpe sitter fengslet som eneste overlevende i trekløveret Braune Armee Fraktion som skal ha drept ni tyrkiske kioskeiere i Tyskland, samt stått bak to bombeangrep der over 30 mennesker ble skadd.

Gruppen Braune Armee Fraktion kalte seg tidligere «Thüringens heimevern», og brukte også navnet Nationalsozialistischer Untergrund.

– Er nasjonalhelter

Anders Behring Breivik omtalte den tyske gruppen og Mangs som nasjonalhelter under den første dagen av hans forklaring:

«I mellomtiden er det viktig at flere patrioter i Norden og Europa tar ansvar som jeg har gjort, som Peter Mangs (den nye lasermannen, journ.anm.) fra Malmö har gjort og som Beate Zschäpe, Uwe Böhnhardt og Uwe Mundlos fra Tyskland har gjort. Det er viktig at nordiske og europeiske militante nasjonalister og nasjonalhelter som disse, blir feiret og får den respekten de fortjener. Disse heroiske, unge menneskene har ofret livene sine for å forsøke å forhindre at alt vi elsker, blir dekonstruert.»

(TV 2/NTB)