HEDRER SHETLANDSGJENGEN: Statsminister Jens Stoltenberg feirer nasjonaldagen på Shetland hvor han skal åpne museum til ære for dem som slåss for frihet under krigen.  (Foto: Siw Borgen / TV 2)
HEDRER SHETLANDSGJENGEN: Statsminister Jens Stoltenberg feirer nasjonaldagen på Shetland hvor han skal åpne museum til ære for dem som slåss for frihet under krigen. (Foto: Siw Borgen / TV 2)

Statsministeren feirer 17. mai på Shetland

Som første norske statsminister besøker Stoltenberg de britiske øyene for å hedre dem som bidro i Shetlandstrafikken.

Årets nasjonaldag feirer statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på Shetland.

Følg årets 17. mai-feiring direkte her!

Tette, nære forbindelser

Stoltenberg forteller om en historie og et miljø som handler om de tette og nære forbindelsene mellom Norge og Shetland, helt tilbake til vikingtiden.

– Denne forbindelsen ble veldig bekreftet under krigen, med shetlandstrafikken og alle de nordmennene som ble hjulpet ut av Norge under krigen, men ikke minst alle motstandsfolkene som ble satt inn i Norge fra Shetland under krigen, sier statsministeren til TV2.

Hvordan skal du feire 17. mai? Send oss ditt beste bilde på tips@tv2.no eller 02255@tv2.no!

Scalloway på Shetland var base for Shetlandsgjengen, som fraktet nordmennene fram og tilbake. Den andre norske grupperingen som drev krigsinnsats fra Shetland var MTB-flotiljen som var en del av den norske marinen.

LES OGSÅ: Stoltenberg møtte krigslegender på Shetland

Hedrer krigshelter

Sverre Syvertsen (92) er veteran fra marinen, og gjennomførte 47 turer til Norge fra Shetland under krigen. Han var maskinist på en MTB som gjennomførte en rekke tokt under krigen, blant annet senket de skip og ubåter.

– Jobben vi gjorde var interessant, sier Syvertsen til TV 2.

– Var det farlig?

– Det kommer an på hvordan du ser det. Du kan si det var farlig for dem som ikke kom hjem, men for dem som gjorde det var det jo ikke farlig, sier han.

Syvertsen forteller at deres oppgave var å senke båter, og det ble mange tokter til Norge.

Se video fra Statsministerens besøk i videovinduet over!

– Shetlandsgjengen besto av frivillige. Vi som var innrullet i marinen opererte fra Lerwick, sier han.

LES OGSÅ: Han planlegger tidenes 17. mai-feiring

Stor stas med statsministeren

TV 2 møter Astrid Larsen, datteren til Leif Larsen, som mellom 1941 og 1943 gjorde 52 turer over Nordsjøen.

– Det er stor stas å være her når Jens Stoltenberg skal åpne museet. Det er veldig flott, det gir virkelig litt ære til det som skjedde under krigen og Shetlandsgjengen sitt arbeid, sier hun til TV 2.

LES OGSÅ: Hyller bygdesamholdet på årets 17. mai

Museet som Stoltenberg skal åpne 17. mai er viet til den omfattende Englandsfarten. Stoltenberg synes det er stas å kunne løfte fram den norske innsatsen under sitt statsbesøk på Shetland. Han sier det er viktig for et land å uttrykke takknemlighet overfor dem som ga alt for vår frihet.