konge (Foto: Scanpix)
konge (Foto: Scanpix)

– Disse bildene forteller mye om kongefamilien

Se antrekkene og utviklingen i kongefamilien fra 1968 og helt fram til i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I over 100 år har kongefamilien tatt imot barnetoget i Oslo fra Slottsbalkongen. Tradisjonen ble innstiftet av Kong Haakon i 1906.

Les også: Kongeparet reiser utenlands på 17. mai

– Flott tradisjon

– Det er en flott tradisjon, og helt spesielt for Norge, at kongefamilien hilser barnetoget fra slottsbalkongen på nasjonaldagen. Dette er jo gjerne det nordmenn flest assosierer med 17. mai, selv om man bor langt utenfor Oslo, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

totland (Foto: Falch, Knut, © LOCH)

Vi har samlet bilder fra 1968 – som var første gang dronning Sonja tok plass på slottsbalkongen 17. mai – og fram til i dag. Det gir et samlet bilde av en viktig tradisjon, men det sier også mye om historien til kongefamilien.

– Selv synes jeg det alltid har vært fascinerende å studere bilder fra slottsbalkongen 17. Mai – og se hvordan folk blir eldre og nye medlemmer kommer til. Og noen faller bort. På mange måter forteller bildene kongefamiliens historie. Selv har jeg opplevd kongefamilien «live» fra Slottsplassen de siste 20 årene – og jeg synes det er en like stor opplevelse hver gang med alle barna som hilser sin konge og hans familie sier Totland.

Les også: Ni av ti nordmenn roser kongefamilien

Antrekkene

Ifølge Totland har antrekket på Slottsbalkongen 17. mai alltid vært formelt formiddagsantrekk – sjakett og flosshatt for kongefamiliens herrer og kåpe eller drakt med hatt for kvinnene. Kun to ganger har kongefamiliens damer stilt i bunad på balkongen 17. mai – for riktig å markere det nasjonale – ved fredsjubileet i 1995 og ved kongejubileet i 2005.

– Studerer man bildene fra 1968 og fram til i dag, ser man at Sonja som oftest har stilt i antrekk i en eller flere av nasjonalfargene rødt, hvitt og blått. Men hun har også overrasket med helt andre farger. Og da Mette-Marit ett år valgte beige og brunt, matchet Sonja sin svigerdatter med et antrekk helt i brunt, fortellerTotland.

– Damenes hatter er gjerne et kapittel for seg – og de får gjerne kritikk hvis hodeplaggene er for store og skygger for ansiktet. Men selv synes jeg det er flott med store hatter som barnetoget kan se helt nede fra Karl Johan.

Les også: – Sterkt å se kongen gråte