Matias Wilberg er tilbake på Radiumhospitalet i Oslo. I dag skal 20-åringen endelig få medisinen han har ventet på.

– Jeg håper det går bra, det blir spennende. Det er bare å krysse fingrene.

– Er du nervøs?

– Ja veldig, sier Matias Wilberg når TV 2 møter han før han skal undersøkes av legene på utprøvende enhet på Radiumhospitalet.

Svært dyr medisin

TV 2 har gjennom flere måneder fulgt Matias og andre pasienter med føflekkreft med spredning. De har kjempet for å få bruke en svært kostbar medisin som kan forlenge livet deres. Men medisinen er ikke tatt i bruk i Norge, selv om den brukes i flere andre europeiske land.

Les også: Skuffet Matias: – Hva koster Breivik og Krekar dere?

Les også: Matias (20) får ikke kreftmedisinen han trenger

Nå har Matias og 14 andre pasienter fått en unik mulighet til å prøve medisinen i et nytt forskningsstudie.

– Det er deilig å få startet. Jeg er ikke noe særlig glad i å være på sykehus. Men det er veldig deilig å få begynt, og så gleder meg til å bli ferdig, sier Matias mens han får den første infusjonen inn i armen.

Mange vil bli avvist

Men medisinen, som koster minst 800.000 kroner til vanlig, gis bare til de svært få som får være med i studiet.

– Dessverre så vil de få plassene vi har fått tildelt bli fylt opp i løpet av uken, sier overlege og ansvarlig for studien Marta Nyakas ved Oslo universitetssykehus.

– Hva synes du om det?

– Det er veldig vanskelig og vi kommer til å bli nødt til å avvise en rekke pasienter til vi får nærmere avklaring av medikamentet, sier Nyakas.

Les også: Vurderer priskutt på livsforlengende kreftmedisin

Eksperter sa «nei»

For en ekspertgruppe oppnevnt av helsemyndighetene sa i april nei til at medisinen skal kjøpes inn og brukes på norske sykehus.

Nå er det Helsedirektoratet som avgjør saken.

– Vi håper at de skal snu. De startet jo i fjor i Danmark med å behandle et begrenset antall pasienter, de har startet i Finland og Sverige så vi håper Norge skal følge etter, sier Nyakas.

Les også: Norge sier nei til medisin som har gjort Hanne frisk

Heldig og glad

Matias Wilberg skal gjennom fire kurer og er spent på om medisinen vil gi effekt. Samtidig som han tenker på dem som ikke får prøve.

– Jeg er heldig jeg og kjempeglad for det. Men jeg er mest spent på hvordan det vil fungerer, vi får vente og se hvordan det går, sier Wilberg.

Føflekkreft er den nest vanligste kreftformen, både blant menn og kvinner i aldersgruppen 30–54 år. I 2009 fikk 1413 personer i Norge diagnosen med den dødeligste formen.