KREVER SVAR: Justisminister Grete Faremo vil forsikre seg om at nordmenn ikke har blii overvåket av amerikanske myndigheter. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)
KREVER SVAR: Justisminister Grete Faremo vil forsikre seg om at nordmenn ikke har blii overvåket av amerikanske myndigheter. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Justisministeren må forklare seg for Stortinget

Opposisjonen ber justisminister Grete Faremo (Ap) forklare seg etter at regjeringen kutter i bevilgningene til det nye sambandnettet for nødetatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den vårlige budsjettjusteringen kutter regjeringen omlag 270 millioner kroner til drift og omlag en milliard til investering. Det nye digitale nødnettet for redningsetatene blir først klar i 2015.

Terroraksjonen 22. juli og orkanen Dagmar viste i fjor viktigheten av å ha et velfungerende nødnett. Nødnettet har allerede vært forsinket flere ganger.

– Uansvarlig av regjeringen

I den vårlige budsjettjusteringen kutter regjeringen omlag 270 millioner kroner til drift og omlag en milliard til investering, dermed blir den planlagte utbyggingen utsatt med to år.

– Dette er uansvarlig av regjeringen og sørger for at vi får en dårligere beredskap i Norge, når de i realiteten setter på full brems i utbyggingen av det digitale nødnettet, sier transportpolitisk talsmann Bård Hoksrud (Frp) til tv2.no.

LES OGSÅ: Regjeringen bruker seks oljemilliarder mindre

– Krever klare svar

I statsbudsjettet i fjor høst ble bevilgningene til nytt nødnett økt med 1,5 milliarder kroner. Det ble da presentret som en avd e største satstingene på samfunnssikkerhetnoen sinne, av daværende justisminister Knut Storberget (Ap).

– Stortinget må få en fullstendig gjennomgang av nødnettprosjektet, med forpliktende meldinger og ikke bare godt snakk fra regjeringen, sier palamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen til tv2.no.

– Det er veldig underlig at de skyver på denne investeringen, sier stortingsrepresentant Borghild Tenden (V) til tv2.no.

– Er det uansvarlig?

– Ja, selvsagt. Når de skyver på en investering som er så viktig for beredskapen, så er det selvsagt uansvarlig, sier Tenden.

LES OGSÅ: Her er lekkasjene om budsjettet

Hevder Stortinget er orientert

De sterke reaksjonene fra opposisjonen skaper undring i Justisdepartementet, som mener Stortinget flere ganger er orientert om fremdriftsplanen for nødnettet.

I statsbudsjettet i fjor høst skrev justisdepartementet i statsbudsjettet at «en endelig og detaljert tidsplan for gjennomføring av trinn 2 vil først foreligge etter at beslutning om landsdekkende utbygging er fattet. Ekstern kvalitetssikrer angir forventet ferdigstillelse i 2015».

Ingen i justidepartementets politiske ledelse var tirsdag formiddag tilgjengelig for kommentar.

Se video fra Stortinget. (Reporter: Geir Solaas Moen):

Krever redegjørelse fra Faremo

Det beroliger imidlertid ikke opposisjonen, som mener regjeringen nå må komme til Stortinget med en fullstendig redegjørelse med planene for utbyggingen av nytt nødnett.

– All den tid regjeringen velger å trekke tilbake 1,3 milliarder kroner i et revidert budsjett, må det ha oppstått nye forsinkelser siden Stortinget behandlet statsbudsjettet. Dette må vi få en skikkelig forklaring på fra justisministeren, sier Hans Olav Syversen (KrF).

– Det er riktig at vi i forbindelse med budsjettet for 2012 fikk vite at det ville bli forsinkelser og ferdigstillelse først i 2015, men samtidig økte regjeringen bevilgningene med 1,5 millioner kroner. Nå kutter de bevilgningene med 1,3 millioner kroner. Det er uansvalig, sier Hoksrud.

Nødnettet ble først etablert i 54 kommuner på Østlandet. Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) tror ikke det blir flere forsinkelser og forsikrer at planen om å ha nettet ferdig i 2015 står ved lag.