PRESENTERER REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Finansminister Sigbjørn Johsen (Ap). 15. mai 2012 (Foto: Scanpix)
PRESENTERER REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Finansminister Sigbjørn Johsen (Ap). 15. mai 2012 (Foto: Scanpix)

Regjeringen bruker seks oljemilliarder mindre

Regjeringen kutter bruken av oljepenger med seks milliarder kroner.

I revidert nasjonalbudsjett som legges frem tirsdag, anslår Finansdepartementet det strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet til 116 milliarder, mens det var 122 milliarder da statsbudsjettet ble lagt frem i fjor høst.

Regjeringen bruker dermed 16 milliarder oljekroner mindre enn det handlingsregelen legger opp til. Samtidig skrur regjeringen opp anslaget for oljepris fra 575 til 650 kroner fatet.

– Det fremste målet med revidert nasjonalbudsjett er å ta vare på det gode resultatet vi har oppnådd og passe på at vi klarer å føre det videre. Det er grunnen til at vi foreslår å bruke mindre oljepenger enn vi la opp til i statsbudsjettet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

De samlede inntektene i statsbudsjettet er nå på 1.268 milliarder kroner, mens utgiftene er på 1.002 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Regjeringen utsetter bygging av nytt nødnett

Siterte svensk film

Finansministeren siterte den svenske filmen «Mitt liv som hund» da han presenterte revidert nasjonalbudsjett.

Filmen som foregår i 1959, handler om Ingemar som på grunn av vanskeligheter hjemme må flytte til onkelen på landet. Ingemar har det ikke lett, men han trøster seg med at noen har det verre, for eksempel den sovjetiske romhunden Laika som ble sendt alene ut i verdensrommet.

– Ingemar synes at hans skjebne ikke akkurat er som den skal være, men da tenker han på Laika som seiler rundt i en varm, trang Sputnik langt der ute. Og da sier han de berømte ordene «Man måste jamföra» («Man må sammenligne», journ.anm), sier Johnsen og peker på at det den store økonomiske usikkerhet i Europa, høy arbeidsledighet og politisk usikkerhet etter at flere regjeringer har gått av.

– Midt oppi dette legger vi frem revidert nasjonalbudsjett. Det går bra i Norge, men Norge har også utfordringer. Det er viktig å ha med seg det det internasjonale baktetppet for det vi gjør i revidert nasjonalbudsjett og det vi skal gjøre fremover, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Kommunene fornøyd med budsjett: – Vi er blitt hørt

SE PRESSEKONFERANSEN I OPPTAK: (artikkelen fortsetter)

616132

Sparer på asylsøkere

Regjeringen har vært opptatt av at Norge skal føre en streng asylpolitikk. Det ser ut til å ha virket. Mens regjeringen antok at det ville komme 11.000 asylsøkere til Norge i fjor, kom det bare 9.053.

Dermed utbetaler regjeringen 50,9 millioner kroner mindre i integreringstilskudd til kommunene enn hva de la opp til i statsbudsjettet.

Færre asylsøkere betyr en samlet innsparing på omlag 110 millioner kroner.

POLITISK PANEL: Hva synes du om revidert nasjonalbudsjett?

Opprydning etter terror og orkan

Som tv2.no skrev tirsdag morgen er de største påplusningene i den vårlige budsjettjusteringen ekstrakostnader i forbindelse med opprydning etter terroraksjonene og orkanen Dagmar.

Mens det settes av 770 millioner kroner til opprydning etter terroraksjonene, blar regjeringen opp 220 millioner kroner ekstra i til opprydning på veier og jernbane.

– Det var viktig for oss å gi beskjed om at det må ryddes opp og at vi skal ta regningen, uten at det skal gå ut over planlagte prosjekter, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til TV 2.

SE VIDEO: Kleppa om revidert budsjett (artikkelen fortsetter)

616224

Nytt herculesfly

Regjeringen foreslår å erstatte Hercules-flyet som gikk tapt i ulykken i Nord-Sverige tidligere i år, med et nytt. Anskaffelsen koster 720 millioner kroner.

Fem personer mistet livet da Hercules-flyet kjørte inn i fjellet Kebnekaise i vinter.

LES OGSÅ: Stoltenberg advarer mot finanskrisen

Kvotesmell

I statsbudsjettet for 2012 la den rødgrønne regjeringen opp til et storstilt salg av klimakvoter.

I den vårlige budsjettjusteringen setter finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ned kvoteprisen fra 110 til 60 kroner.

Dermed taper staten 500 millioner kroner i forventede inntekter.

LES OGSÅ: Ekstra millioner til feiring av kongebursdager

Tar inn mer i skatt

Regjeringen reduserer den antatte lønnsveksten fra 4 til 3,75 prosent. Samtidig viser budsjettdokumentene at lønnsveksten i fjor ble på 4,2 prosent.

Etter det tv2.no erfarer øker skatte- og avgiftsinntektene med 5,5 milliarder kroner, mens de samlede utgiftene kuttes med 0,9 milliarder kroner i den vårlige budsjettjusteringen, som presenteres av finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) klokken 11.

Regjeringen henter også ut omlag én milliard mindre i utbytte fra statseide selskaper, i all hovedsak skyldes dette lavere utbytte fra DNB og Statkraft.

Utgiftene til folketrygden blir redusert med til sammen 3,3 milliarder kroner. Det største kuttet er lavere sykefravær, som fører til at staten sparer 2,6 milliarder kroner sammenlignet med det regjeringen la opp til i statsbudsjettet. Utgiftene til uførepensjon øker med 0,6 miliarder kroner.

LES OGSÅ: Frp alene om økt oljepengebruk

Flere studieplasser

Som TV 2 meldte mandag øker regjeringen antall studieplasser med 1000 fra høsten av. Det er først og fremst flere studieplasser til ingeniører, lærere og førskolelærere.

Bevilgningene til barnevernet øker også med 50 millioner kroner.

Den nye miljøvernministeren Bård Vegar Solhjell (SV) får en ekstrapott på 144 millioner kroner til miljøtiltak i budsjettrevisjonen.

LES OGSÅ: Her er lekkasjene om budsjettet