asyljentefront (Foto: TV 2)
asyljentefront (Foto: TV 2)

Milen (21) tvinges til ammestopp for å kastes ut av Norge

Etter tre uker med ammeavvenning mener norske myndigheter det vil være enklere å skille mor og barn, og Milen kastes ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvordan kan jeg leve uten min familie? Det blir vanskelig uten den lille jenta mi, mannen min. Jeg vet ikke hvordan jeg kan leve uten dem, sier 21 år gamle Milen Alem Kahsay.

Hun legger ansiktet i hendene for å skjule at hun begynner å gråte.

Om få dager må hun reise ut av Norge, fordi hun ikke har oppholdstillatelse. Da må hun skilles fra datteren Mezereth, som nettopp ble ett år gammel.

Fremdeles fullammer hun datteren sin. Lille Mezereth ligger ved morens bryst mens TV 2 Nyhetene besøker kjernefamilien i den lille ettroms leiligheten i Åmot i Modum kommune.

Søkte på feil måte

Feilen hun gjorde, var å reise til mannen hun var gravid med i Norge, og søkte om familiegjenforening her. I avslaget på søknaden står det enkelt og greit:

«Utlendingsdirektoratet avslår søknaden på formelt grunnlag fordi søkeren ikke fyller vilkårene for å søke fra Norge, jfr § 10-1, femte ledd. Vi har derfor ikke tatt stilling til om de øvrige vilkårene for tillatelsen er oppfylt.»

Og: «Det foreligger etter vår vurdering ikke tilstrekkelig menneskelige hensyn (...) i denne saken.»

Utlendingsdirektoratet har gjort alt riktig og fulgt reglene til punkt og prikke i denne saken.

– Må bo på gata

Nå er hun utvist og må reise tilbake til det første europeiske landet hun kom til fra Eritrea, nemlig Italia. Hun sier hun ikke kjenner noen der og er redd for at hun må bo på gata. Hun vil under ingen omstendighet risikere at ettåringen hennes må leve under slike forhold, og derfor lar hun babyen bli igjen hjemme hos faren.

– Det er en vanskelig situasjon. Hva skal hun gjøre?, sier pappa Tewelde Weldu Weldeslase.

– Hun har ikke beskyttelse fra noen i Italia. Skal hun bare bo på gata?

Les også: Nathan kastes ut av Norge

Kapellan i Modum, Runar Liodden, er en av de mange støttespillerne Milen har i lokalmiljøet. Han håper virkelig ikke mor og barn må bli splittet på grunn av denne formaliteten.

– De får jo etter all sannsynlighet familiegjenforening likevel. Hvorfor må hun skilles fra barnet sitt og sendes til en helt uviss tilværelse i Italia, bare fordi hun burde ha sendt søknaden derfra? Det er jo totalt mangel på humanitet her. Det er reglene som går foran alt, sukker kapellanen.

Bendik (10) har et spørsmål

En annen i kretsen rundt familien i Åmot, er ti år gamle Bendik. Han vil gjerne stille et spørsmål direkte til de politikerne i regjeringen som er ansvarlig for at reglene og politikken er slik den er:

– Ville de likt at mammaen skulle dra, mens de var små barn? Små ettåringer som mister mammaen sin? Det er ikke særlig gøy, sier tiåringen bestemt.

Familiens venner får støtte fra fagfolk.

– Etter mitt syn er det å splitte familier en uhyrlighet, en svært umenneskelig behandling som jeg synes vi ikke skulle ha i Norge, mener psykolog Karl Eldar Evang.

– Statlig barnemishandling

Han er spesialist i barnepsykologi og mener at myndighetene dessverre vet hva de gjør og hvilke konsekvenser dette har for så små barn.

– Det kan bli et sår som sitter der for resten av livet og jeg synes dette kan karakteriseres som statlig barnemishandling. Rett og slett statlig barnemishandling, repeterer psykologspesialisten.

Milen Kahsay reiser, mot sin vilje men frivillig, til italia like over helgen. Det eneste hun vet hva som venter henne der, er at hun vil søke om familiegjenforening for å kunne se sin mann og sitt lille barn igjen.

Søknadsprosessen vil kunne ta tre til fire år.

Les også: 340 etiopiere saksøker Norge