camilla
camilla

Camilla (17) kan bare spise ett måltid om dagen

– Jeg må alltid ha et toalett tilgjengelig.

– Når jeg er skikkelig syk så kan jeg ikke planlegge å gå utenfor huset, jeg må ha et toalett tilgjengelig til alle døgnets tider, forteller Camilla Lyngen fra Åsen i Levanger kommune.

I fem år har Camillas liv vært styrt av Crohns sykdom - en kronisk betennelessykdom i fordøyelseskanalen.

Hvert år diagnostiseres 300 nye tilfeller i året i Norge.

– Det begynte da jeg var 12 år gammel, jeg fikk magesmerter og diaré og oppkast. Det virket som om jeg hadde influensasmerter i kroppen. På den tiden spilte jeg fotball, gikk på langrenn, orientering og var skoleflink, forteller Camilla til God morgen Norge.

Se klipp i videovinduet over.

Les også: Bjørn-Erik (62): Startet med skating etter Parkinson-diagnose

Foreldrene tok henne med til fastlegen men det skulle gå halvannet år før hun fikk diagnosen Crohns sykdom.

– Først da de tok en avføringsprøve av meg forstod legene hva som feilte meg. Prøven viste at jeg hadde betennelse i tarmen, sier hun videre.

Hui og hast til sykehus

I 2009 fikk Camilla betennelse i blindtarmen som igjen resulterte i betennelse i et operasjonssår. Noen uker senere fikk hun tarmsslyng.

– Jeg må innse at sykdommen er i livet mitt og at den styrer livet mitt, sier hun.

17-åringen kan kun spise ett måltid om dagen.

– Jeg klarer ikke spise mer enn en gang om dagen, for det skal fort ut igjen, forteller Camilla til God morgen Norge.

På spørsmål om hvilken behandling hun har fått svarer hun:

– Jeg fikk kortison da jeg var 15 år, da gikk jeg opp 20 kg på fire uker, og skulle konfirmeres samtidig. Så fikk jeg cellegift og mistet alt håret. Nå får jeg cellegift i tablettform og det er bedre, jeg har hvertfall hår på hodet.

Les også: Dette forteller kroppen om helsen din

Vil bli lege

Tirsdag gjester hun God morgen Norge, for å fortelle om sin historie. Hun håper det kan bidra til å hjelpe andre unge.

– Jeg har blitt mobbet, men fikk nye venner da jeg flyttet til Levanger. Jeg klarte ett år på videregående men nå måtte jeg igjen ta et friår på grunn av sykdommen. Sykdommen styrer livet mitt og det er det som er viktig å få frem til omgivelsene. Selv om jeg sikkert blir 22 år før jeg kan være med i russefeiringen så skal jeg klare det. Jeg vil bli lege for jeg vet at jeg som har så god erfaring i å være ung og syk kan hjelpe andre, opplyser hun.

Camilla elsker å bake, men hun får sjelden gleden av å nyte sine egne bakevarer.

– Jeg elsker å bake loff, boller og kaker. For min del stanser gleden ved lukten av baksten, men jeg ser jo at andre blir glad for å kunne spise og nyte maten jeg setter foran dem.

Les også: Lornts Øystein Tønne mistet moren sin: – Mer åpenhet vil forebygge selvmord

12.000 er rammet

Ca. 300 personer i året blir diagnostisert for Crohns sykdom og for Ulcerøs kolitt forteller Dr. Øistein Hovde, gastroenterolog og overlege ved medisinsk avdeling, Sykehuset Innlandet i Gjøvik.

– Disse pasientene lever like lenge som andre, men har en alvorlig kronisk sykdom som de må lære seg å håndtere i livet. De siste 5-10 årene har vi fått flere og bedre behandlingsmetoder, forteller gastroenterologen til God morgen Norge.

Nettpraten er nå avsluttet. Les svarene nedenfor.