Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under lørdagens Gullrute-utdeling i Bergen vant TV 2 prisen for «Beste nyhetssending eller aktualitetsprogram» med dokumentaren «En liten øy i verden».

I dokumentaren vises opptak gjort før drapsmannen kom til øya. TV 2 var på Utøya både onsdagen og store deler av torsdag og fredagen.

Vise Utøya-kulturen

Ifølge TV 2-journalist Asbjørn Olsen var målet med dokumentaren å få fram den unike Utøya-kulturen, som er en unik sammensmelting av politikk, kultur, ungdom, sol og sommer, og den voldsomme kontrasten som inntreffer sommerparadiset da 69 ungdommer mistet livet.

Bruken av bildene som viser nå avdøde ungdommer under deres siste dager ble nøye vurdert, og i dialog med AUF og Arbeiderpartiet.

Se hele dokumentaren på TV 2 Sumo

Lykkelig til det siste

Blant de som har snakket med TV 2-journalist Asbjørn Olsen er Lara Rashid (16) som mistet storesøsteren Bano. Bano var en av de TV 2 intervjuet på Utøya, etter at hun hadde lånt bort slagstøvlene sine til en klissvåt Gro Harlem Brundtland.

Foreldrene har senere bedt TV 2 om å vise opptaket, fordi de ønsket å vise hvor lykkelig og flott datteren var.

Sterke møter

En beveget regissør Tommy Gulliksen ble veldig glad for å få prisen.

– Det var sterkt å se bildene fra dokumentaren på skjermen før utdelingen. Det var en landesorg vi skulle forvalte, og det var tungt. Å forberede seg på møtene med de menneskene var umulig. Å møte de ungdommene var spesielt. Det var så tett opptil. Vi viste ikke om de var i stand til å snakke om det. Vi visste ikke om det var riktig å snakke med dem. Det var veldig vondt å høre på, men de ga oss tillit.

Se intervju med Gulliksen øverst i saken.

Se utdrag fra dokumentaren under.