Det ble tilløp til dramatikk under terrorrettssakens 17. dag i Oslo tingrett fredag.

Pårørende Hayder Mustafa Qasim som mistet sin eneste bror på Utøya, mistet besinnelsen og raste ut mot Breivik.

Under opplesingen av obduksjonsrapportene ropte han ut: – Dra til helvete, dra til helvete. Du drepte min bror!

Hvorpå han endte opp med å kaste skoen sin mot den terrortiltalte.

Oppslag verden rundt

Hendelsen har vakt oppsikt over hele verden og en rekke internasjonale medier har meldt om skokastingen. Amerikanske CNN har overskriften «Shoe thrown at Norway mass killer», mens New York Daily News har fått med at det var en pårørende som kastet skoen: «Grieving relative hurls shoe at Norwegian murderer».

Arabiske Al Jazeera melder også skokastingen - «Man throws shoe at Norwegian killer in court» -, mens britiske Telegraph skriver om skoangrepet under tittelen «Victims family member throws shoe at Anders Behring Breivik during trial».

LES OGSÅ: Mediene vil vise opptrinnet i retten

Etter skokastingen oppsto det spontan applaus og enkelte ropte «Bravo!». Skoen traff ikke Breivik, men Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra om satt nærmest publikumsgalleriet.

Retten tok pause, og etterpå kom Breivik inn og henvendte seg til tilhørerne, hvorav de fleste var pårørende:

– Hvis noen vil kaste noe på meg så gjør det når jeg kommer og går fra rettslokalet, ikke kast noe på forsvareren min, sa Breivik.

Hein Bæra sier hun syntes episoden var ubehagelig, men at hun ikke ble redd.

– Vi er forberedt på at slike ting kan skje. Politiet tar nå denne hendelsen med i sine sikkerhetsvurderinger, og jeg har full tillit til dem, sier hun

LES OGSÅ: Får ikke vise video av skokastingen

Drepte broren

Hayders bror Karar Mustafa Qasim kom til Norge som enslig, mindreårig asylsøker og var blant de 69 menneskene som ble drept på Utøya den 22. juli i fjor.

Hayder har reist ens ærend fra Nord-Irak for å følge rettssaken og sier til TV 2 at han ikke angrer på det han gjorde.

– Jeg ville ydmyke ham med skoen jeg kastet mot ham. Jeg kastet skoen mot ham for å formidle et budskap, ikke fordi min bror ble drept, men på grunn av alle ofrene, sier Hayder.

– Det er et budskap fra dem, et uttrykk for avsky.

Ifølge arabisk kultur betyr handlingen at Breivik er like lite verdt som møkka man tråkker på. Hayder ble raskt ført ut av salen og tatt hånd om av politi og helsepersonell.

LES OGSÅ: – Vanskelig å se min brors morder