Dagrun Eriksen (Foto: TV 2)
Dagrun Eriksen (Foto: TV 2)

– Vi må snakke med Fremskrittspartiet

En borgelig valgseier i september 2013 forplikter Kristelig Folkeparti til også snakke om en regjeringsplattform med Fremskrittspartiet.

Det mener nestleder i KrF, Dagrun Eriksen.

Hun er helgens gjest i programmet «Kristiansen & Strand» på TV2 Nyhetskanalen.

– Hvis det blir en borgelig seier ved stortingsvalget i september 2013, må vi sette oss ned å diskutere med samtlige partier på borgelig side. Så får man se hva det blir ut av det, sier Eriksen i programmet.

Denne uken la hun frem forslag til nytt valgprogram for KrF, som ikke ga noen signaler om regjeringsamarbeid.

Mens landsmøtet i Venstre tidligere i vår satt døra på gløtt for å samarbeide med Fremskrittspartiet, tar ikke Kristelig Folkeparti endelig stilling før i september.

LES OGSÅ: Her er folkets favorittregjering

Vil ha regjeringsskifte

I vinter advarte tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten at de som utelukket et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet gikk på autopilot. I et intervju med Stavanger Aftenblad denne uken droppet Høybråten tanken om et samarbeid med Jens Stoltenberg.

– Vi må enten gå ombord eller stå utenfor og akseptere at en ikke-sosialistisk regjering blir dannet. Hva vi lander på handler om politisk gjennomslag og tallmessig styrke, sa Høybråten.

LES OGSÅ: Høybråten gir opp de rødgrønne

Stoltenbergs ansvar

I «Kristiansen & Strand» erkjenner nestlederen i Kristelig Folkeparti at partiet nå vender seg mot høyresiden i norsk politikk, fordi de tror at det rødgrønne prosjektet til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil leve fram til valget. Dermed vil de tre regjeringspartiene vil gå til valg med mål om forstatt rødgrønn regjering. Som sentrumsparti mener Dagrun Eriksen at KrF kan samarbeide begge veier i det politiske landskap.

Selv om ønskedrømmen er en sentrumhøyre-regjering mellom Høyre, Venstre og KrF, mener hun partiet må søke makt for å få gjennomslag for sin politikk, selv om det kan ende med en regjering av Høyre og Fremskrittspartiet.

– Jeg håper at Erna Solberg også ser mer mot sentrum enn hva hun gjør i dag. Nå lener hun seg for mye mot Fremskrittspartiet, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Se, de snakker om regjering!

Medlemmene vil ha skifte

Nestlederen i KrF forteller at meldingene fra medlemmene i partiet signaliserer at de ønsker seg regjeringsskifte.

Hun er tydelig på at velgere i god tid før valget skal få vite hva partiet til sjuende og sist mener om regjeringsspørsmålet.

Landsstyremøtet til høsten vil være den siste temperaturmåler for hva som blir partiets endelige standpunkt i den saken.

Men slik det politiske bilde er i dag er, vil det være naturlig at partiet ønsker å bidra til en borgelig valgseier. Hvis valgresultatet gjør det nødvendig er også KrF beredt til å sette seg ved forhandlingsbordet med Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet.

SE «KRISTIANSEN & STRAND» PÅ TV2 NYHETSKANALEN FREDAG KL.18, MED REPRISE LØRDAG OG SØNDAG 12.30 OG 16.30

LES OGSÅ: Erna gleder seg til dueller med Jens