FÅR IKKE KJØRE: Kvinnerettsaktivisten Manar al Sharif filmet kjøreturen hvor hun selv satt bak rattet i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh. (Foto: YouTube/Tommy Storhaug, TV 2)
FÅR IKKE KJØRE: Kvinnerettsaktivisten Manar al Sharif filmet kjøreturen hvor hun selv satt bak rattet i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh. (Foto: YouTube/Tommy Storhaug, TV 2)

– Vi blir oppdratt til å adlyde mannen

Manal al-Sharif risikerte pisking i hjemlandet Saudi-Arabia da hun la ut en video av seg selv bak rattet på en bil.

Utstyrt med et mobilkamera kjører Manal al-Sharif ut i gatene, mens hun raljerer over bakstreverske holdninger i hjemlandet.

– Vi har kvinner i dette landet som har doktorgrader. De underviser ved landets universiteter og høyskoler, men de får ikke kjøre bil. Vi må forandre dette landet, sier Manal i videoen som fikk 700.000 treff på YouTube samme dag som den ble postet.

LES OGSÅ: Saudi-arabisk kvinne kjørte bil – straffes med ti piskeslag

Kastet i fengsel

Manal blir hedret internasjonalt for sitt mot.

INTERNASJONAL STØTTE: Kvinnerettsaktivisten blir hedret over hele verden for sitt mot i kampen mot det kvinneundertrykkende systemet. (Foto: Tommy Storhaug/TV 2)
INTERNASJONAL STØTTE: Kvinnerettsaktivisten blir hedret over hele verden for sitt mot i kampen mot det kvinneundertrykkende systemet. (Foto: Tommy Storhaug/TV 2)
I et land der kvinner er redusert til skygger av seg selv, går hun i strupen på makthavere og mektige religiøse ledere som støtter kjøreforbudet.

Ikke uventet blir ettbarnsmoren kastet i fengsel. Anklaget for å ha forstyrret ro og orden, og for å ha uttalt seg provoserende i det offentlige rom.

LES OGSÅ: Mener kvinners bilkjøring fører til førekteskapelig sex

Etter ni dager, 4500 saudiarabiske støtteunderskrifter og internasjonalt press ble Manal omsider satt fri.

– Du slipper ut av fengsel, men blir satt i et større fengsel. Psykisk terror, stygt språk, vold, og angrep i mediene. De hevder samfunnet ikke er klart, at tiden ikke er inne for forandring. Har dere gjort en spørreundersøkelse for å kartlegge dette? Har dere undersøkt? De kan ikke fortelle oss at vi ikke er klare, uten å ha belegg for det.

Se hele innslaget fra programmet Korrespondenten på TV 2 Nyhetskanalen øverst i artikkelen.

Avhengig av mannen

Manal besøkte Oslo denne uken og fikk Vaclav Havel-prisen på 25.000 amerikanske dollar under fredskonferansen Oslo Freedom Forum.

– Vi er ansiktsløse, stemmeløse og navnløse. Mannen tar alle avgjørelser for oss, sier kvinnerettsaktivisten Manal al-Sharif om livet som kvinne i det styrtrike oljemonarkiet.

Saudi-Arabia er et av verdens mest kvinneundertrykkende land. Kvinnene her trenger tillatelse fra sin mannlige verge til det meste i hverdagen.

FENGSLET: Manal al-Sharif ble anklaget for å ha forstyrret ro og orden, og ble kastet i fengsel.  (Foto: Skjermdump)
FENGSLET: Manal al-Sharif ble anklaget for å ha forstyrret ro og orden, og ble kastet i fengsel. (Foto: Skjermdump)

– «Dere er dronninger som skal beskyttes», sier de. Vi har vitser om saudidronningen som verken kan kjøre, jobbe eller gå på skole uten sin mannlige verge. Hva slags dronning er det, spør Manal.

Etter at hun fant ut at forbudet mot kvinnelige sjåfører i Saudi-Arabia ikke er lovfestet, tok hun opp kampen mot systemet som holder kvinner nede.

– De har løyet til oss i 30 år. Det er ett av tabuene. Man kan ikke engang snakke om det. Det var da jeg bestemte meg for å sette meg bak rattet.

LES OGSÅ: Kvinne arrestert for å kjøre bil i Saudi-Arabia

– Folkestyre eneste løsning

Saudi-Arabia blir styrt av den allmektige AlSaud-familien. All makt er konsentrert hos Kong Abdullah, landets eneveldige hersker, som Manal hevder er en reformist.

LES OGSÅ: Saudiarabiske kvinner oppfordrer til å bryte kjøreforbud

– Kong Abdullah har åpnet for å la kvinner studere i utlandet, og la dem stille som kandidater til Shura-rådet, som han riktignok selv utnevner. Men under forholdene er dette banebrytende steg å ta, sier kvinnerettsaktivisten som mener eneste løsningen på problemene i hjemlandet er å innføre folkestyre.

– Når folk kan velge sine egne ledere, snakker lederne på deres vegne. Slik kan de forme samfunnet. Kvinner må få ta del i avgjørelsene. I alle disse årene har menn bestemt på vegne av oss, og det må det bli slutt på.

Hele programmet Korrespondenten kan du se på TV 2 Nyhetskanalen:

Lørdag: Kl. 13.30 og 17.30
Søndag: Kl. 07.00, 14.30 og 20.30

I denne ukens Korrespondenten kan du se mer om følgende saker:

  • Politisk kaos i Hellas setter EU- og Euro-samarbeidet på hard prøve
  • Massiv mobilisering for å hindre terrorangrep mot sommer-OL i London
  • Og se hvor hardt det kan gå for seg når franskmennene går til valg av ny president