Mølmann jobber i kontrollrommet på Statoils anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Han har 300 aksjer i selskapet.

Nå ønsker han å kvitte seg med aksjene som en protest mot arbeidsgiverens rolle i de omstridte oljesandprosjektene i Canada.

– Jeg gir det bort som protest i forhold til tjæresandprosjektene der borte, sier Mølmann til TV 2.

Han forteller at han vurderer arbeidsgiveren som en direkte trussel mot livsgrunnlaget i områdene rundt de enorme anleggene, og har stor sympati for urbefolkningen.

IMPONERT: Høvding for Dene Suline-stammen Francois Paulette er imponert over protesten. (Foto: Anders Mildestveit / TV 2)

– De ødelegger naturen og hele grunnlaget for livet. Da må man koke det ned til vann og luft. Vannet man trenger for å vokse er vanvittig forurenset, og miljøkonsekvensene er utrolig alvorlige.

LES OGSÅ: Nytt rekordresultat for Statoil

Protest på generalforsamling

På et seminar på Universitetet i Tromsø inviterte han de som ville til å ta i mot en av hans aksjer, for å få rett til å protestere på neste ukes generalforsamling.

Mølmann sier han har tatt opp bekymringene, men er ikke fornøyd med svarene han har fått fra ledelsen.

– Det eneste svaret jeg har fått på e-post er at Statoil har en miljøpolitikk. Noen annen utdypning har det ikke vært.

LES OGSÅ: Statoil vurderer å legge ned Mongstad

– Det beste tiltaket jeg har hørt om

François Paulette er høvding for Dene Suline-stammen i Canada, og har blitt den sterkeste talspersonen mot oljesandutvinninga. Han er overveldet over tilbudet til Mølmann.

– Dette er det beste tiltaket jeg har hørt om, sier Paulette til TV 2.

– Folk dør. Jeg takker av hele mitt hjerte.

Frykter han kan miste jobben

Mølmann selv forteller at han ikke har lojalitet i forhold til Statoil når det gjelder miljøspørsmål.

– Frykter du at du kan miste jobben?

Pressetalsmann for Internasjonal virksomhet i Statoil, Bård Glad Pedersen. (Foto: Anders Mildestveit / TV 2)

– Ja, det er vel kanskje en risiko for det, men hva slags konsekvenser dette vil få for meg personlig på lang sikt, det bekymrer meg egentlig ikke, sier Mølmann.

LES OGSÅ: Etisk fond trekker seg ut av Statoil på grunn av oljesandprosjektet

– Gjør dette på en skikkelig måte

Statoil er uenig i hvor skadelig oljesandsutvinningen er, og pressetalsmann, Internasjonal virksomhet i Statoil, Bård Glad Pedersen, presiserer at Mølmann ikke snakker på Statoils vegne.

– Vi er opptatt av å gjennomføre dette prosjektet på en skikkelig måte, som tar vare på naturen og som reduserer C02-utslippene.

– Vi forventer selvfølgelig at de som velger å jobbe i Statoil kan identifisere seg med vårt verdigrunnlag og støtter opp om vår strategi. Så får vi akseptere at det kan være ulike syn rundt enkeltsaker, sier Bård Glad Pedersen, pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet, sier han.