Frank Aarebrot (Foto: Ingvil Teige Stiegler)
Frank Aarebrot (Foto: Ingvil Teige Stiegler)

Seks av ti journalister stemmer rødgrønt

BERGEN (tv2.no): Men de er ikke like røde som sine skandinaviske kolleger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser resultatene av Skandinavisk medieundersøkelse, som ble presentert under Nordiske Mediedager torsdag.

– Det mest oppsiktsvekkende i år er at Høyre er underrepresentert blant journalistene. Mens Høyre tidligere har hatt lik oppslutning blant journalister som i befolkningen forøvrig, har partiet nå vokst i befolkningen, uten at journalistene har fulgt etter, sier valgforsker Frank Aarebrot til tv2.no.

57 prosent av de spurte norske journalistene ville stemt på et av regjeringspartiene eller Rødt dersom det var stortingsvalg i morgen. Arbeiderpartiet er klart størst med 35 prosents oppslutning, 12 prosent ville stemt SV, sju prosent ville stemt Rødt, mens tre prosent av journalistene ville stemt på Senterpartiet.

Høyre er det største borgerlige partiet blant journalistene, 22 prosent svarer at de ville ha stemt på Erna Solbergs parti hvis det var stortingsvalg i morgen.

Frp er et marginalt parti blant norske journalister. Bare to prosent svarer at de vil stemme Fremskrittspartiet.

– Frp er mindre underrepresentert enn de pleier, fordi oppslutningen i befolkningen er lavere enn tidligere, sier Aarebrot.

Venstre derimot er langt større blant journalistene enn ellers i befolkningen. Partiet hadde fått 13 prosent av stemmene hvis journalistene fikk bestemme. KrF ville fått tre prosent av stemmene.

LES OGSÅ: En av fire vil dele oljefondet med Europa

Slik stemmer norske journalister
Slik stemmer norske journalister

SV går tilbake fem prosentpoeng på denne målingen sammenlignet med Medieundersøkelsen i fjor. Rødt går frem tre prosentpoeng og Arbeiderpartiet går to prosentpoeng frem. Ellers er endringene siden i fjor små.

I 2003 svarte 36 prosent av de norske journalistene at de stemte SV. Siden den gang har partiet jevnt og trutt mistet velgere blant journalistene. Nå svarer bare 12 prosent at de vil stemme SV. Noen av dem har gått til Arbeiderpartiet, andre til Rødt.

Mens flere meningsmålinger viser at Høyre og Fremskrittspartiet ikke er langt unna flertall, og det er klart flertall for regjeringsskifte, ser det annerledes ut blant journalistene. Dersom bare journalister hadde stemmerett, ville den rødgrønne regjeringen fått solid flertall i Stortinget.

Ifølge beregninger tv2.no har laget, ville verken Fremskrittspartiet eller Senterpartiet kommet inn på Stortinget om journalistene fikk bestemme.

Journalistenes storting
Journalistenes storting

Rødere i Sverige og Danmark

– Forskjellene mellom folk og journalister er mindre i Norge enn i Sverige og Danmark, sier professor Frank Aarebrot, som er en av dem som står bak undersøkelsen.

Journalistene i Sverige er både rødere og grønnere enn sine norske kolleger. 77 prosent av de spurte svenske journalistene ville stemt rødgrønt om det var Riksdagsvalg i morgen. Journalistene fordeler seg relativt jevnt på SVs søsterparti Vänsterpartiet (27 prosent), Arbeiderpartiets kollegaer i Socialdemokraterna (24 prosent) og Miljøpartiet (26 prosent).

De borgerlige regjeringspartiene i Sverige er ikke særlig populære blant journalistene. De får en oppslutning på bare 18 prosent tilsammen, med Høyres søsterparti Moderatarna som største parti med 10 prosent. Dermed er Moderaterna kraftig underrepresentert blant svenske journalister, med en tredel av oppslutningen de har på gjennomsnittet av målingene i Sverige.

– Venstresiden er i særklasse overrepresentert blant svenske journalister, sammenlignet med befolkningen, sier Aarebrot.

Slik stemmer svenske journalister
Slik stemmer svenske journalister

Ekstra røde i Danmark

Danske journalister er ifølge undersøkelsen de rødeste i Skandinavia. 80 prosent svarer at de ville stemt rødgrønt hvis det var folketingsvalg i morgen. 30 prosent ville stemt veldig rødt, på Enhedslisten (Rødts søsterparti) eller Socialistisk Folkeparti (SVs søsterparti).

Danmark fikk ny regjering i fjor høst. Da overtok sosialdemokraten Helle Thorning-Schmidt statsministerstolen. Hun styrer sammen Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre, som er norske Venstres søsterparti. Enhedslisten sitter ikke i regjering, men er en del av parlamentariske grunnlaget for Thorning-Schmidts regjering.

Slik stemmer danske journalister
Slik stemmer danske journalister

Her kan du lese om de danske partibokstavene

Medieundersøkelsen har blitt gjennomført siden 1999 av Nordiske Mediedager. I år er den for første gang gjort både i Norge, Sverige og Danmark. Journalister og publikum er stilt nærmere 50 spørsmål, om medievaner, mediekvalitet og relevans og tiltro til medier. Resultatet av undersøkelsen skal presenteres på Nordiske Mediedager i Bergen 10. mai.

Skandinavisk medieundersøkelse er utført av Respons Analyse AS. Den er gjennomført i tiden 16. februar til 2. mars 2012. Ca 600 journalister og ca 800 av befolkningen i hvert av de tre skandinaviske landene deltok, til sammen rundt 3600. Resultatene må tolkes innenfor en feilmargin på +/- 2-3,5 prosentpoeng.