Blogget om heltinne på Utøya (Foto: Faksimile: wordbyword.blogg.no)
Blogget om heltinne på Utøya (Foto: Faksimile: wordbyword.blogg.no)

Marte ble skutt i hodet – hyller redningskvinnen Janne på bloggen

Janne Hovland risikerte livet for å gi førstehjelp til en jente hun ikke kjente. I dag vitner hun i Oslo tingrett.

Helse- og sosialeleven Janne Hovland (17) var en av dem som viste stort mot og handlekraft da terroren rammet Utøya. Torsdag er Kristiansand-jenta en av vitnene som skal fortelle om sine opplevelser marerittdagen.

I bloggen Word by Word forteller Marte Fevang Smith hvordan Janne, som hun ikke kjente fra før, reddet livet hennes.

Følg rettssaken i vårt livesenter

Kinaputter

Marte var ved hovedbygget da de første smellene hørtes like etter kl. 17.00 22. juli. Først trodde hun det var kinaputter.

– Da folk kom løpende og ropte at det var noen som skjøt, samlet vi oss i en stor flokk bakerst på campingplassen. Vi var sikkert femti stykker. Alle sto stille og vi visste ikke helt hva vi skulle gjøre. Uten at vi helt registrerte det, kom han. Han gikk bort til en som sto på utescenen og skjøt, har Marte fortalt til Dagbladet.

Skutt på Kjærlighetsstien

Sammen med venninnen Maria Maagerø Johannesen og åtte andre løp hun innover i skogen. Men et gjerde langs Kjærlighetsstien, og en bratt skrent bortenfor, gjorde at de stoppet opp. De forsøkte å legge seg ned på bakken bak en forhøyning i terrenget. Plutselig sto massedrapsmannen over dem.

Marte ble skutt i hodet, men overlevde. Hardt skadet ble hun igjen sammen med flere døde mens Anders Behring Breivik fortsatte sitt dødstokt på øya. Bestevenninnen Maria var en av dem som ikke klarte seg.

Følg rettssaken i vårt livesenter

Risikerte livet

Marte fryktet at han ville komme tilbake, og var desperat etter å søke ly. Da møtte hun Janne.

– Janne løp bort til meg og spurte som jeg hadde falt, jeg ristet på hodet og sa at jeg hadde blitt skutt i hodet. Hun spurte meg så om navnet mitt, jeg svarte at jeg het Marte. Hun så på meg og sa: «Ok, Marte. Jeg heter Janne og går helse og sosial, så jeg vet hva jeg skal gjøre, bare ta det helt med ro, dette kommer til å gå helt fint!».

Sammen med to andre søkte de ly i Rocketeltet, og Janne løp til Røde Kors-teltet for å hente forbindingssaker til Martes hode – en tur som kunne kostet henne livet.

Viktig førstehjelp

Etter at Breivik ble pågrepet, ble de fraktet til fastlandet av politiet. Marte ble ført til Ringerike sykehus, hvor det ble slått fast at hun hadde vært utrolig heldig. Og førstehjelpen som Janne hadde gitt henne, var viktig for å begrense skaden.

I bloggen skriver Marte at hun er lei seg for at hun ikke har fått takket alle.

– Men én av personene har jeg i hvert fall fått gitt en klem og jeg er helt sikker på at det ikke blir den siste klemmen hun kommer til å få. Janne Hovland, hun er hovedgrunnen til at jeg lever.

Følg rettssaken i vårt livesenter

Måtte snu

I tillegg til Janne, skal også de to leirdeltakerne Lars Henrik Rytter Øberg og Muhammed Abdulrahman vitne torsdag. Øberg skal fortelle retten om sine opplevelser ved Pumpehuset, hvor Breivik drepte 13 ungdommer. Selv reddet 18-åringen livet ved å legge på svøm.

Abdulrahman prøvde også å svømme vekk fra øya, men ble så kald og sliten at han måtte snu.

– Mens jeg var ute i vannet, så jeg ham komme helt ned i vannkanten. Så begynte han å skyte. Jeg dukket først en gang, men klarte ikke være under vann mer enn tre sekunder. Da jeg kom opp igjen, skjøt han fortsatt. Jeg dukket derfor en gang til mens kulene suste rundt meg, og denne gangen klarte jeg å være under litt lenger. Men til slutt måtte jeg ha luft. Da så jeg ryggen på ham. Han var på vei bort fra meg, sier Mohammed til lokalavisa Østlendingen.

Han ble vitne til at Breivik skjøt og drepte tre jenter på Stoltenberget på Utøya. Dette er drap tiltalte påstår han ikke husker. Det er disse drapene Abdulrahman skal vitne om i retten.