I fem år har Kristin Haug tålmodig ventet på å få rekonstruert brystene etter en kreftoperasjon. Etter loven skulle hun vært operert for flere år siden.

– Jeg blir provosert når andre går foran meg i køen. Jeg synes det er min tur nå, sier Kristin Haug til TV 2.

Kristin fortalte sin historie da TV 2 i mars avslørte at Oslo universitetssykehus (OUS) systematisk trikset med ventelistene for å spare penger.

– Skal jo ikke skje

– Det skal jo ikke skje, og vi vil jo følge regelverket. Det er viktig når pasienter har fått en juridisk rettighet at vi gjør det vi kan for å oppfylle den rettigheten, sier OUS-direktør Bjørn Erikstein.

I en ny intern rapport blir det slått fast at sykehuset har drevet en ulovlig praksis. Men direktøren vil ikke holde enkeltpersoner ansvarlige.

– Jeg vil nok kalle det på grensen til en systemsvikt. Det er veldig vanskelig å peke på enkeltpersoner, at det er enkeltpersoner som er ansvarlige for at dette har skjedd, sier Erikstein til TV 2.

Men de som er ansvarlige for triksingen med ventelistene ved Oslo universitetssykehus, vil slippe unna konsekvenser for det som har skjedd, ifølge Norges fremste ekspert på helserett.

– Har ikke noen straffebestemmelse

– For det første er det slik at pasientrettighetsloven ikke har noen straffebestemmelse eller lignende. Det man kan regne med nå, er at dette ikke skal skje i fremtiden. Hvis det skjer for fremtiden, blir det et annet spørsmål. For da begynner det å bli langt mer klanderverdig. Nå har man en klar oppfattelse av hvordan loven egentlig skal forstås, og da forventer jeg at OUS klarer å holde seg til dette, sier Aslak Syse til TV 2.

I mars holdt Kontroll- og konstitusjonskomiteen en høring om den omdiskuterte fusjonen ved Oslo universitetssykehus. Da kom det frem at legene ved sykehuset gjentatte ganger har varslet om hvordan de mener fusjonen går ut over pasientsikkerheten ved sykehuset.

Pasientombud Knut Fredrik Thorne i Akershus sa at mange pasienter i helsekøen ikke orker å ta opp kampen med å klage, og kalte triksingen med ventelistene for en skandale.

LES OGSÅ: Mer enn 7000 brudd på ventelistegarantien ved OUS

Aslak Syse sier til TV 2 at han synes det er merkelig at helseministeren ikke har oversikt over den ulovlige ventelistetriksingen.

– Det jeg synes er merkelig, er at ikke statsråden har bedre greie på dette, i og med at hun er direkte eier av alle regionale helseforetakene, sier Syse til TV 2.

Se intervju med helserettseksperten:

LES OGSÅ: Trikser med ventelistene mens lederne nekter for det