Opposisjonspartiene presset utenriksminister Jonas Gahr Støre hardt under kontrollkomiteens høring om Tschudi-saken.

Helt siden Dagbladet avslørte at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bevilget seks millioner kroner til en stiftelse ledet av hans barndomsvenn, redermilliardæren Felix Tschudi, har det vært stilt spørsmål ved om Støre var inhabil eller ikke.

– Han er langt over streken for hvor det kan stilles spørsmål for tvil om han er inhabil, sier Per-Kristian Foss (H) til tv2.no

Det mener også Venstres Trine Sei Grande.

– Denne høringen viste en statsråd som ble drevet fra skanse til skanse i sine forklaringer, sier Skei Grande til tv2.no.

LES OGSÅ: Støre sier han vurderte sin habilitet likevel

– Burde søkt råd

Den erfarne opposisjonspolitikeren mener Støre gjorde det helt klart at han burde søkt råd hos lovavdelingen i Justisdepartementet for å få avklart sin habilitet i Tschudi-saken.

– Det har ministeren gjort til det fulle under høringen. Når han vurderte sin habilitet i saker som gjaldt Røde Kors og Kronprinsparet, burde han også ha gjort det i denne saken, sier Foss.

Kontrollkomiteens leder Anders Anundsen (Frp) mener det fortsatt er tvil om utenriksministeren faktisk vurderte sin habilitet eller ikke i Tschudi-saken

– Han skapte tvil selv med sine svar under høringen, men det fremstår som helt klart at han burde ha fått habiliteten sin vurdert, sier Anundsen til tv2.no.

Anundsen er saksordfører i Stortinget for Støre-Tschudi-saken. Han er ikke klar til å trekke konklusjonene etter mandagens høring.

– Jeg vil nå som saksordfører sette meg ned og vurdere saken, før jeg skriver mitt utkast til innstilling.

LES OGSÅ: Støre fornøyd med høringen

17. mai-middag sentralt

I vurderingen av hvor godt utenriksminister Jonas Gahr Støre og redermilliardæren Felix Tschudi kjenner hverandre var et av hovedtemaene for kontrollkomiteens høring.

Støre bekreftet at han har hatt en stående middagsinvitasjon til Tschudi 17. mai i flere år.

– Tschudi bor ikke så langt unna meg. Jeg har hatt en stående invitasjon til å komme innom på middag 17. mai hos Tschudi. Det har jeg vært glad for, da har jeg sluppet å tenke på middag til meg og min familie 17. mai, så det har jeg benyttet meg av flere ganger de siste årene, sa Støre i høringen.

– Politisk prosess

Etter det tv2.no erfarer kommer opposisjonen til å rette knallhard kritikk mot Støre, mens regjeringspartiene vil lage egne merknader der de forsvarer utenriksministeren.

– Opposisjonen har dokumentert at dette er en politisk høring mot utenriksministeren. De greide ikke å motstå fristelsen til å forsøke å påføre ham et nederlag, som ble grundig drevet tilbake. De har rett til å stille spørsmål men dokumentert selv at dette bare var politisk motivert, sier Martin Kolberg (Ap) til tv2.no.

Uttalelsen får kontrollkomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), til å reagere kraftig.

– Da tror jeg Kolberg har misforstått hva dette handler om. Dette er en viktig kontrollsak som fortjener å bli behandlet grundig. Dette er definitivt ikke et politisk spill, sier Anundsen.

Også Venstreleder Trine Skei Grande reagerer kraftig på Kolbergs karakteristikker.

– Det er underlig sagt av Kolberg. Det var jo han som ønsket denne høringen. Dersom vi skulle forholdt oss til Arbeiderpartiets spørsmål under denne høringen hadde det knapt belyst saken, sier Skei Grande.