KARRI MOT KREFT: Denne retten kan kanskje være med på å kurere flere sykdommer, deribant kreft.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
KARRI MOT KREFT: Denne retten kan kanskje være med på å kurere flere sykdommer, deribant kreft. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Krydder kan ta knekken på tarmkreft

– Det har hundre ganger så stor effekt som cellegift alene, sier professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 1500 personer dør av tykktarms- eller endetarmskreft i Norge hvert år. Ifølge Kreftregisteret fikk 3375 personer diagnosen i 2007.

Nå melder BBC at en kjemikalie funnet i karri kan drepe kreftsvulster i tarmen. Hypotesen skal nå prøves ut.

Les også: 11 år gamle Synne fikk diabetes bare 5 år gammel

Krydder mot demens og kreft

Curkummin, som blant annet finnes i krydderet gurkemeie, har lenge vært knyttet til en rekke helsemessige fordeler, blant annet mot slag og demens.

Nå vil forskere gi kreftpasienter ved sykehus i Leicester i Storbritannia curkummin sammen med cellegift. Målet er å finne ut om kjemikaliet i det mye brukte krydderet kan være med på å bekjempe tykktarms- og endetarmskreft.

Testet på dyr

40 pasienter ved Leicester Royal Infirmary og Leicester General Hospital vil ta del i studien som vil sammenligne effekten ved å gi kreftpasienter curkummin syv dager før vanlig cellegiftbehandling.

William Steward er professor og leder studien. Steward forteller at testen, som er utført på dyr, viste at når man kombinerte cellegift og curkummin hadde det «hundre ganger så stor effekt» som cellegift alene.

– Når magekreft har spredt seg er det svært vanskelig å behandle, blant annet fordi bivirkningene av cellegift kan begrense hvor lenge en pasient kan behandles. Om det viser seg at curkummin kan øke kreftcellenes følsomhet til cellegift vil det kunne begrense dosene en pasient trenger, noe som vil gi færre bivirkninger for pasienten, sier Steward til BBC.

Les også: Tidligere kreftsyke Haakon etterlyser en mer maskulin kreftomsorg – Lei rosa sløyfer og sykdomsprat

Nye legemidler i fremtiden

Han understreker at forskningen er på et svært tidlig stadium. Likevel er det en viktig studie som undersøker potensialet for plantekjemikalier i kreftbehandlingen, noe som kan gi ledetråder til å utvikle nye legemidler i fremtiden.

Les også: Linn begynte å miste håret som 7 åring