– Jeg stemte mot fordi debatten overbeviste meg om at det var riktig, men jeg lever godt med dette vedtaket, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2.

Med 184 mot 102 stemmer vedtok Høyres landsmøte søndag å gå inn for å gjeninnføre forbudet mot tigging.

– Håndhevingen av dette må politiet stå for. Det viktigste med å håndheve forbudet vil være å slå ned på bakmennene, sier Høyre-leder Erna Solberg.

– Fattigdom løses ikke med en kopp

Forslaget om å forby tigging var anbefalt av et flertall av medlemmene i redaksjonskomiteen, og fikk støtte fra flere av de sentrale politikerne som deltok i debatten.

– Jeg er ikke overbevist om at et forbud vil fungere, men jeg er villig til å prøve det, fordi det er moderne slavehandel. Jeg anbefaler landsmøtet å gå inn for forbud, ikke for å rydde gatene, men fordi Norge er en frihavn for kyniske bakmenn som utnytter andre menneskers kropp, sa justispolitisk talsmann, André Oktay Dahl.

Han fikk støtte fra byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, som mener Norge har en for liberal lovgiving som åpner for kyniske bakmenn som kalkulerer hvor risikoen for å bli straffet er minst.

DISKUTER MED POLITISK PANEL: Bør tigging være forbudt?

– Det er ikke vanskelig å få medfølelse med menneskene vi møter, men problemet med fattigdom løses ikke med en kopp på Karl Johans gate, sier Berger Røsland.

Også Oslo-ordfører Fabian Stang gikk inn for et forbud mot tigging.

– Når jeg ønsker et tiggerforbud er det fordi vi stimulerer medmennesker til en fornedrelse. Vi må hjelpe dem til å klare seg selv der de bor. Romfolkets utfordringer må løses gjennom milliarder i EU-prosjekter, ikke til å tro at deres fattigdom kan løses med våre ti-kroninger, sa ordfører i Oslo, Fabian Stang.

LES OGSÅ: Her er folkets favorittregjering

Artikkelen fortsetter under bildet

Tiggeforbud til votering på Høyres landsmøte (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)

Ønsker registreringsplikt for tiggere

Et mindretall på landsmøtet, inkludert en samlet partieldelse, ønsket i stedet å gi kommunene anledning til å innføre melde- og registreringsplikt for tigging.

– Høyre er ikke et parti som løser problemer med forbud, stem mot forslaget om kriminalisering, og for regulering, sa nestleder Bent Høie, som tok en replikk helt mot slutten av debatten.

LES OGSÅ: Grasrota i Høyre er skeptiske til partiets lefling med fagbevegelsen

Han var den eneste fra partiledelsen som deltok i debatten. De fleste som var skeptiske til et forbud mot tigging advarte mot at det vil ramme enkeltmennesker som allerede har det vanskelig.

– Vi kan ikke forby rumenere tilgang til riket fordi de skal tigge. Skal vi forby dem å selge roser i våre gater, spurte gruppeleder i Bergen Høyre, Ragnhild Stolt-Nielsen.Hun mener Høyre skal tilliate tigging selv om det er ubehagelig.

– Jeg tror ikke et forbud mot tigging vil løse problemet med trafficking. Skal Høyre virkelig forby folk å be om hjelp fra andre mennesker? Det er det dette handler om, sier byrådsleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen.

– Vi har virkemidlene i dag til å slå ned på aggresiv tigging. Et lovforbud vil få konsekvenser for alle, også for norske rusmisbrukere. Jeg synes det er verdt å tenke seg om og ikke skjære alle over en kam, sier stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen.

LES OGSÅ:

Svenskenes råd til Høyre: – Si nei

Erna Solberg gjenvalgt som Høyre-leder