HJERNESVINN: I en ny studie har overlege Gunnar Moen påvist at tidligere nordsjødykkere har tapt hjernevev. (Foto: Haukelanduniversitetssykehus/Illustrasjonsfoto)
HJERNESVINN: I en ny studie har overlege Gunnar Moen påvist at tidligere nordsjødykkere har tapt hjernevev. (Foto: Haukelanduniversitetssykehus/Illustrasjonsfoto)

Norsk forsker har påvist hjernesvinn hos nordsjødykkere

Ny norsk studie viser at tidligere nordsjødykkere har signifikant tap av hjernevev.

Overlege Gunnar Moen ved Radiologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus har nylig avsluttet en ny studie av helsetilstanden til tidligere nordsjødykkere. I studien har han oppdaget at nordsjødykkerne har signifikant tap av hjernevev eller nerveceller.

– Vi tok MR av hjernen deres og det vi så etter var om det var noen strukturelle endringer i hjernen deres, altså tap av hjernevev, sier Moen til tv2.no.

Overlegen forklarer at det dreier seg om såkalt grå substans. Det er den delen av hjernen og ryggmargen hvor nervecellene befinner seg.

Les også: Nordsjødykkerne til Høyesterett

– Det vi ser er at de har signifikant tap av hjernevev, sier Moen.

Resultatene fra denne studien er ikke publisert enda, men vil trolig komme i løpet av sommeren.

Varig skade

Moen ønsker ikke å spekulere i hva dette betyr for nordsjødykkerne.

– Det blir spekulasjoner å si hva dette betyr, men det disse dykkerne er plaget med er nedsatt minne og balanseproblemer.

– Dette tapet av hjernevev avspeiler en varig skade på sentralnervesystemet, sier Moen.

Trenger gule lapper

Jarl Nygård (52) var nordsjødykker fra 1985–1994. Etter det jobbet han i ti år. Nå er han ufør. Han forteller til tv2.no at det er mange av de tidligere nordsjødykkerne som har problemer.

TIDLIGERE DYKKER: Jarl Nygård var dykker fra 1985 til 1994. Han sier det er mange dykkere som trenger gule lapper for å huske ting.  (Foto: Privat)
TIDLIGERE DYKKER: Jarl Nygård var dykker fra 1985 til 1994. Han sier det er mange dykkere som trenger gule lapper for å huske ting. (Foto: Privat)

– Det er mange dykkere som bruker gule lapper for å huske hva man skal gjøre. Det er en god del av oss som sliter med konsentrasjonen.

Jarl forteller at han er diagnostisert med posttraumatisk stress og at det er noe han har slitt med i snart 20 år.

– Det er ganske mange av oss som har vært i livsfarlige situasjoner. Jeg trodde jeg kunne glemme, men jeg vet nå at jeg må lære meg å leve med det, sier han.

Ifølge Jarl merker mange av familiene til dykkerne store endringer i personligheten deres.

– De merker at vi er snarsinte og utålmodige.

Kartlegger helsetilstanden

Studien på Haukeland er initiert og finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet. Den er en oppfølging av en studie som ble publisert i 2010.

– De ville vi skulle undersøke helsetilstanden til tidligere nordsjødykkere, forteller Moen.

Les også: Dykkerne tapte

Det var 91 tidligere dykkere med i studien og i tillegg var det en kontrollgruppe med 45 personer. Disse hadde aldri dykket før. Det er de samme personene som har deltatt i begge studiene.

– Med disse to studiene har vi vist at det er både strukturelle og funksjonelle endringer i hjernen til de tidligere nordsjødykkerne, sier Moen.

Tapt hjernevev og endringer i blodomløpet

Funksjonelle endringer i hjernen dreier seg for eksempel om endringer i blodomløpet. Ved strukturelle endringer i hjernen vil det kunne ses på bilder i form av mindre hjernevev.

Les også: Nordsjødykkere tapte rettssaken mot TV 2

– Dykkerne har fått varig nedsatt blodsirkulasjon i flere områder av hjernen og varige endringer av hjernens mikrostruktur (cellemembraner). Lignende har aldri vært påvist tidligere, sier overlege Gunnar Moen.

Studien viste at det var fire områder i hjernen som var skadet. Et av områdene er hippocampus. Dette området har med korttidsminne og hukommelse å gjøre.