NY LEDER: Bjørnar Moxnes fikk blomster, jubel og applaus på Rødts landsmøte i Oslo søndag. (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)
NY LEDER: Bjørnar Moxnes fikk blomster, jubel og applaus på Rødts landsmøte i Oslo søndag. (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)

Bjørnar Moxnes (30) er Rødts nye leder

Nå er målet en plass på Stortinget.

- Vi har vært utenfor Stortinget i 15 år. Det har vært 15 lange år, men om 491 dager er vi tilbake igjen, sa den nyvalgte lederen til jubel fra partifellene på Rødts landsmøte søndag ettermiddag.

Mot 15 stemmer ble Bjørnar Moxnes fra Oslo valgt til ny partileder for Rødt.

Han tar over etter Turid Thomassen som har ledet partiet i to år. I deler av partiet har det vært misnøye med Thomassens innsats som frontfigur for partiet.

Avtroppende leder i Rødt, Turid Thomassen (Foto: Ingvil Teige
  Stiegler/ TV 2)
Avtroppende leder i Rødt, Turid Thomassen (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)

- Dette blir spennende. Jeg ser frem til dette med stor glede og stor ydmykhet. Vi har dyktige mange folk og det blir spennende å få styre denne skuta sammen med resten av ledelsen, sier Moxnes til tv2.no.

LES OGSÅ: Lederen i Rødt trekker seg

Stortinget er målet

Målet er å få Rødt tilbake på Stortinget. Der har de ikke sittet siden 1997.

- Nå starter valgkampen. Rødt har god mulighet til å kapre et mandat fra Oslo, sier den nyvalgte lederen, som har vært nestleder i partiet siden i fjor.I høst var han partiets førstekandidat i Oslo og fikk plass i bystyret.

Hvordan skal dere nå velgerne?

- Vi vil nå arbeidsfolk. Vi vi snakke med ansatte på byggeplasser og sykehjem og jobbe med å få ut politikken vår, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Rødt ber mediene se utenfor Stortinget

Fred, arbeidsliv og næringsliv

Dessuten vil han at partiet skal prioritere enkelte saker tydeligere. Rødt vil fokusere på tre saker frem mot valget i 2013: fred, arbeidsliv og grønn næringspolitikk.

- Norge trenger et fredsparti på Stortinget. Et enstemmig Storting har stemt for å sende norske soldater til Afghanistan og bombefly over Libya. Men vi vet at fredsviljen blant folket er stor. Demostrasjonene mot Irak-krigen var blant de største i Norgeshistorien, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nyvalgt leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, taler til partiets landsmøte
  (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)
Nyvalgt leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, taler til partiets landsmøte (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)

Rødt vil markere seg som et parti for arbeidsfolk og mener Arbeiderpartiet og regjeringen gjør for lite for å sikre gode og rettferdige forhold i arbeidslivet.

- Regjeringen klarer ikke stanse den negative utviklingen i arbeidslivet med sosial dumping. Forholdene er langt fra det Stoltenberg snakker om i festtalene. VI ser grove tilfeller av underbetaling og dårlige arbeidsvilkår på byggeplasser og sykehjem. Vi vil slåss for at Arbeidstilsynet skal kunne gi saftige bøter for dumping og dårlige forhold, sier Moxnes.

Grønn næringspolitikk er den tredje saken Rødt vil fokusere på.

- Vi vil slåss for en aktiv næringspolitikk for nye grønne arbeidsplasser i Norge. Vi må bruke penger på å sikre grønne arbeidsplasser og ikke bare subsidiere oljenæringen, sier Moxnes.

Vil hente velgere i sofaen

Hvilke partier skal dere hente velgere fra?

- I valgkretsene der vi gjør det best, er det lav valgdeltakelse og dermed mange velgere å hente i sofaen.Vi vil vise at vi er et tydelig alternativ. Vi vil snakke til folk som lei av de rødgrønne, men som ikke ønsker Erna og Siv, sier Moxnes.

- Men med Rødt på Stortinget, hvilken regjering vil dere støtte?

- Vi vil foretrekke det regjeringsalternativet som står oss nærmest, og det er jo de rødgrønne. Men Rødt vil ikke være noen dørmatte for Jens Stoltenberg slik SV har vært, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Høyre vil forby tigging

Ser til Danmark

Den nyvalgte lederen i Rødt ser til Danmark og suksessen som Rødts søsterparti har hatt. Før valget i fjor høst, ga Enhedslisten klart uttrykk for at de ville støtte en rødgrønn regjering. Mens de mer moderate venstrepartiene gikk tilbake ved valget, gikk Enhedslisten kraftig frem. Partiet sitter ikke i regjeringen, men er en del av det parlamentariske grunnlaget for de rødgrønne. Det ser Moxnes for seg at Rødt kan kopiere.

- Vi vil være et selvstendig parti og en kraft til venstre og trekke politikken i en rødere og grønnere retning. Vi skal holde Stoltenberg både i hånda og i øret, sier Moxnes.

Sjekk partienes utvikling på vårt partibarometer

Med seg i partiledelsen får Moxnes nestlederne Marielle Leraand (37) fra Oslo og Marie Sneve Martinussen (26) fra Oslo. Ny partisekretær er Mari Eifring (25) fra Oslo, Joakim Espe (31) fra Oslo er ny faglig ansvarlig, mens Stian Nicolajsen (25) fra Oslo ble gjenvalgt som økonomiansvarlig.