Kjell Ingolf Ropstad Ola Elvestuen Bent Høie Ketil Solvik Olsen (Foto: Ingvil Teige Stiegler)
Kjell Ingolf Ropstad Ola Elvestuen Bent Høie Ketil Solvik Olsen (Foto: Ingvil Teige Stiegler)

Se, de snakker om regjering!

For første gang møttes de fire borgerlige partiene til debatt om regjeringsmakt.

De fire borgerlige politikerne møttes til paneldebatt på Høyres landsmøte. Og de er enige om mye, også om at det er en del som skiller dem.

– Det er ikke uten grunn at vi er organisert i fire partier. Men i mange andre land kunne vi som sitter her, tilhørt det samme partiet og løst våre uoverenstemmelser internt, sier nestleder i Høyre, Bent Høie og peker blant annet på de tyske kristendemokratene.

Partiene er enige om at ønsker en ny regjering, men avviser at de vil gå til valg på noe som ligner et felles program.

- Men vi må slå ned noen stolper, så velgerne vet noe om veivalget, sier Fremskrittspartiets Ketil Solvik Olsen.

LES OGSÅ: Siv Jensen tror på borgerlig støtte til oljepengebruk

- Må flytte velgerne over streken

Lørdag samlet Unge Høyre representanter fra alle de fire opposisjonspartiene på Stortinget til debattmøte. Temaet var hva et nytt flertall vil gjøre med Norge etter neste stortingsvalg.

– Den viktigste jobben vi gjør, er å sørge for at disse fire partiene får flertall på Stortinget i 2013, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

For selv om de borgerlige partiene fikk flere stemmer ved forrige stortingsvalg, vant de tre rødgønne partiene flertallet på Stortinget. Nå vil de borgerlige stå mer samlet, for å unngå fire nye år med rødgrønn regjering.

– Det viktigste er å flytte velgere over streken, det må ikke bli en kamp mellom partiene, men en kamp om å flytte velgere over streken, som sikrer borgerlig flertall, sier Høyres nestleder Bent Høie.

LES OGSÅ: Her setter Venstre døra på gløtt for Frp

Kampen om velgerene

Mens Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har gjort det klart at de ønsker en ny borgerlig regjering etter neste valg, skal ikke KrF ta sin beslutning før i september.

– I KrF bruker vi lang tid på å velge partner, og som regel pleier det heldigvis å vare livet ut, smiler stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Selv har han tatt til orde for at KrF må velge borgerlig side, men er ikke sikker på om partiet bør bli en del av en ny regjering.

– Det er ikke noen automatikk i at det vil bli en firepartiregjering. Det viktigste er at vi får et nytt flertall og en ny politisk kurs for Norge, sier Ropstad.

LES OGSÅ: – Vi er et rikt land, men har en fattig regjering

Kjell
  Ingolf Ropstad Ola Elvestuen Bent Høie Ketil Solvik Olsen (Foto: Ingvil
  Teige Stiegler)
Kjell Ingolf Ropstad Ola Elvestuen Bent Høie Ketil Solvik Olsen (Foto: Ingvil Teige Stiegler)

Vil dyrke enighet

Før jul fortalte tv2.no at opposisjonspartiene har skrevet store deler av helsebudsjettet sammen. Også under behandlingen av Næringsdepartementets budsjett var de fire partiene enige om flere forslag.

Partienes ledere var også enige om konkrete tiltak for å bedre situasjonen ved sykehusene i Oslo.I april stemte de borgerlige sammen om en rekke tiltak for å fjerne skjemaer og byråkrati. Nylig gikk de også sammen om å sikre raskere behandling av konsesjonssøknader for kraftutbygging.

– Det er viktig å dyrke det vi er enige om, i stedet for å dyrke nederlag. Alle partiene kommer til å oppleve nederlag, men dyrker vi dem kommer det til å bli en kortvarig prosjekt, sier Bent Høie.

Representantene for de fire partiene mener at saker som forener dem må være i fokus frem mot 2013.

– Veldig mange velgere bestemmer seg mot slutten av valgkampen. Dersom vi krangler og de rødgrønne fremstår som en enhet, så vinner de velgerne i sluttfasen. Det blir en viktig jobb for oss å stå opp for hverandre når vi blir angrepet av valgkampmaskineriet til LO og Arbeiderpartiet, sier Solvik Olsen.

Kristin Clemet (Foto: Ingvil Teige Stiegler)
Kristin Clemet (Foto: Ingvil Teige Stiegler)

LES OGSÅ: Høyre størst på ny gallup

– Vi må henge sammen

Kristin Clemet, som leder tenketanken Civita, tror de rødgrønne partiene vil avlyse retorikken fra forrige valgkamp, da de snakket om borgerlig kaos. Hun understreker viktigheten av at de fire partene må snakke om hvor de er enige og siterte tidligere statsminister Jan P. Syse (H).

– Vi må henge sammen, ellers blir vi hengt hver for oss.

Hun råder de fire partiene til å bli enige om noen store fellesprosjekter som forener dem, slik at alle på ikke-sosialistisk side føler at de vil føle seg hjemme i en ny regjering.

VIDEO: Følg Høyres landsmøte direkte