– Det er en spesiell oppgave å være finansminister. Høyre har en viktig oppgave med å styrke veksten i norsk økonomi, og trenger en finansminister som kan si nei, sier den svenske finansministeren, Anders Borg. Han representerer Høyres svenske søsterparti, Moderatarna. Lørdag talte han til Høyres landsmøte i Oslo.

Mens Norge har hatt rødgrønn regjering siden 2005 har en borgerlig koalisjonsregjering styrt Sverige siden 2006. Mannen som er sett på som arkitekten bak den svenske regjeringens økonomiske politikk heter Anders Borg. Han har tro på at Høyre og Norge vil følge etter.

– Jan Tore og Erna er flinke til å prioritere. Jeg er sikker på at de vil holde fast på det også når de kommer i regjering, sier Borg til tv2.no.

ERNA SOLBERG: – Vi er et rikt land, men har en fattig regjering

Vil lære av Sverige

I likhet med resten av Europa ble Sverige rammet hardt av finanskrisen. Ledigheten har økt kraftig. Likevel er Anders Borg kåret til Europas beste finansminister av avisen Financial Times.

– Ledigheten i Sverige har økt mindre enn i de fleste andre europeiske land. De som har hatt bedre utvikling er Tyskland og Finland, som også har hatt borgerlige regjeringer. Angela Merkel og Fredrik Reinfeldt har ført den politikken som Erna Solberg vil føre i Norge, og det har tjent oss vel, sier Borg.

LES OGSÅ: Nordmenn tror på Erna som statsminister

Høyre-leder Erna Solberg har flere ganger besøkt sitt svenske søsterparti, og hentet mye inspirasjon til den politikken partiet er i ferd med på lage foran stortingsvalget neste år.

– Etter finanskrisen har Sverige fått til en kraftigere vekst i privat sektor enn Norge. Vi ser at vi mister konkurransekraft for bedrifter som ikke er oljerelaterte. Konkurransekraften må opp for disse bedriftene, sier Høyre-leder Erna Solberg.

VIDEO: Følg Høyres landsmøte direkte

Anders Borg Jan Tore Sanner Arne Skauge (Foto: Kjetil Løset)

– For høy ungdomsledighet

Stadig flere svenske ungdommer reiser til Norge på jakt etter arbeid. Den svenske finansministeren innrømmer at ungdomsledigheten er for høy.

– I over 20 år har vi hatt for høy ungdomsledighet i Sverige. Vi har fortsatt for mange lover og regler som gjør at arbeidsgiverne blir forsiktige med å ansette ungdommer og vi har fortsatt litt for høye skatter, ser Borg.

Han mener det er bra at ungdom reiser til andre land for å jobbe og lære, fordi det skaper et mer fleksibelt arbeidsmarked.

– Det er kjempebra at de reiser til Norge og jobber, vi har mange ungdommer i London også, mens det er mange fra Finland i Sverige. Men vårt arbeidsmarked er ikke fleksibelt nok. Vi har mye å lære av Norge og Høyres satsing på skole og kunnskap, sier Borg.

LES OGSÅ: Erna gleder seg til dueller med Jens

Det nye arbeiderpartiet

Mens det har skapt stor debatt at enkelte i Høyre mener partiet bør kalle seg «det nye arbeidspartiet» for å være mer attraktive for arbeidsfolk og medlemmer av fagbevegelsen, har det svenske høyrepartiet Moderaterna siden 2006 kalt seg «det nye arbeiderpartiet».

– Svenske sosialdemokrater snakker veldig mye om bidrag, mens vi snakker om arbeid. Derfor er det vi som er arbeiderpartiet, mens de er bidragspartiet, sier Anders Borg.

Høyre-leder Erna Solberg er ikke like begeistret for tanken om å kalle Høyre for «arbeidspartiet».

– Det er en liten forskjell. I Sverige heter de sosialdemokratene og ikke Arbeiderpartiet, sier Solberg.

LES OGSÅ: Grasrota i Høyre er skeptiske til partiets lefling med fagbevegelsen