Tusenlapper. Penger. Oljefondet. (Foto: Scapix)
Tusenlapper. Penger. Oljefondet. (Foto: Scapix)
BØR DELE: En av fire nordmenn mener Norge bør dele oljefonet med Europa. Her er Yngve Slyngstad, sjef i Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
BØR DELE: En av fire nordmenn mener Norge bør dele oljefonet med Europa. Her er Yngve Slyngstad, sjef i Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

En av fire vil dele oljefondet med Europa

Oljefondet kan bidra til å stabilisere europeisk økonomi, mener hver fjerde spurte i en undersøkelse.

– Vi har spurt nordmenn, svensker og dansker om de mener Norges oljefond bør brukes til å stabilisere økonomien i andre europeiske land, forteller Pål Andreas Mæland som sammen med blant andre professor Frank Aarebrot (UiB) har utarbeidet Skandinavisk medieundersøkelse 2012.

Under et EU-toppmøte i oktober sa Sveriges statsminister at Norges oljefond kan være med å løse finanskrisen i eurolandene.

LES OGSÅ:Svenskenes råd til Høyre: – Si nei

En av fire vil dele

– Vi ville vite om svensker og dansker synes nordmenn er usolidariske og egoistiske. Svarene overrasket oss, forteller Mæland.

For viljen til å bruke oljefondet i Europa er større blant nordmenn, enn det svenskene og danskene synes den burde være. 27 prosent av de spurte i Norge svarer at de synes at noe av det norske oljefondet bør brukes til å stabilisere økonomien i andre europeiske land. 25 prosent av svenskene og 21 prosent av danskene svarer det samme.

Vi spurte politisk panel om det samme. Les svarene her!

– Vi hadde kanskje forventet at svenskene og svenskene mener at vi burde dele, at vi sitter på den grønne gren mens resten av Europa sliter. Men det later til at de unner oss formuen, mens noen av de spurte nordmennene kanskje har litt dårlig samvittighet og mener at vi burde dele, sier Mæland.

LES OGSÅ: Ny toppnotering for svenske sosialdemokrater

Ikke usolidarisk å være utenfor EU

I undersøkelsen har svensker og dansker også blitt spurt om hva de synes om at Norge står utenfor EU.

Flertallet blant de spurte later til å synes at det er helt greit at Norge er utenfor EU. 68 prosent av svenskene og 69 prosent av danskene svarer i "mindre grad" eller "ikke i det hele tatt" på spørsmålet om de oppfatter Norges holdning til EU som usolidarisk.

17 prosent av danskene svarer at de mener at Norges holdning i stor eller noen grad er usolidarisk. 11 prosent av svenskene mener det samme.

LES OGSÅ: EU-tilhengere tror Venstre snur i EU-spørsmålet

Skandinavisk medieundersøkelse er utført av Respons Analyse AS. Den er gjennomført i tiden 16. februar til 2. mars 2012. Ca 800 personer i hvert av de tre skandinaviske landene deltok, til sammen rundt 3600. Resultatene må tolkes innenfor en feilmargin på +/- 2-3,5 prosentpoeng.

Undersøkelsen er utarbeidet av journalist Torgeir Foss (TV 2), professor Frank Aarebrot (Institutt for sammenlignende politikk, UiB), Thore Gaard Olaussen (Respons), Pål Andreas Mæland (Bergens Tidende) og Gunnar Wiederstrøm (Bergens Tidende). Hele resultatet av undersøkelsen blir offentliggjort på Nordiske mediedager i Bergen på torsdag.