Erna Solberg under Høyres landsmøte i Oslo 4. mai 2012 (Foto: Ingvil Teige Stiegler)
Erna Solberg under Høyres landsmøte i Oslo 4. mai 2012 (Foto: Ingvil Teige Stiegler)

Nordmenn tror på Erna som statsminister

For første gang svarer et flertall at de tror Erna Solberg blir statsminister etter neste valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig hyggelig, sier Solberg.

I tillegg til at hun er statsministerfavoritt, er Høyre største parti på TNS Gallups måling for TV 2 for andre måned på rad.

Fredag åpnet hun Høyres landsmøte i Oslo med å gå til angrep på den rødgrønne regjeringen, som hun mener mangler ideer for fremtiden.

ERNA SOLBERG: – Vi er et rikt land, men har en fattig regjering

52,4 prosent tror på Erna

Det er under 500 dager igjen til velgerne bestemmer om den rødgrønne regjeringen får fortsette, eller om det blir borgerlig flertall og ny regjering i Norge.

TV 2s maimåling viser at 52,4 prosent av de spurte som har en mening, tror at Erna Solberg (H) blir statsminister etter neste stortingsvalg. 46,2 prosent tror statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fortsetter.

– Jeg håper at de ikke bare tror det, men at de faktisk vil stemme på partier som gjør at vi får en borgerlig regjering, sier Solberg til TV 2.

LES OGSÅ: Høyre størst på ny gallup

«De unge» tror på Jens

Tallene viser at et klart flertall av de spurte over 45 år tror at Erna Solberg blir statsminister, mens et flertall av de spurte under 45 år tror på Jens Stoltenberg. Det er bare nord for Dovre at et flertall av de spurte tror at Jens Stoltenberg fortsetter.

SE NYHETSVIDEO om saken øverst!

– Tallene viser at de rødgrønne velgernes tro på valgseier er i ferd med å sprekke. Når man måler spørsmål om hva velgerne tror viser det et stemningsbilde. Det støttes opp av nivået på meningsmålingene der Arbeiderpartiet er nest størst, og to borgerlige regjeringsalternativer et større, sier politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

LES OGSÅ: Ap-veteran tar ikke gjenvalg

Statsministermåling mai 2012
Statsministermåling mai 2012

Mens sju av ti Høyre-velgere tror Erna Solberg blir statsminister, svarer også to av ti velgere som vil stemme på de rødgrønne partiene at de tror Høyre-lederen blir statsminister etter neste valg. Blant Frp-velgerne tror 55 prosent at Solberg blir statsminister, mens bare én prosent tror på deres egen partileder Siv Jensen.

– Når meningsmålingene gir et inntrykk av at de rødgrønne samlet kan få problemer med å nå 36,9, kan det fort få konsekvenser for entusiasmen til regjeringspartiene, sier Kristiansen.

Klart flertall tror på ny regjering

På spørsmål om folk tror den rødgrønne regjeringen fortsetter etter neste valg eller om Norge får en ny regjering er flertallet tydelig.

Hele 70,0 prosent av de spurte som har en mening, tror at Norge får en ny regjering etter neste valg. Bare 30,0 prosent tror den rødgrønne regjeringen fortsetter.

– Det rødgrønne samarbeidet er litt slitent. De er litt idéløse, sier Høyre-leder Erna Solberg i en kommentar til målingen.

Regjeringsgrafikk mai 2012
Regjeringsgrafikk mai 2012

Ap-velgerne tror på ny regjering

Selv et flertall av Arbeiderpartiets velgere tror Norge får en ny regjering etter neste stortingsvalg. Bare blant SVs velgere svarer et klart flertall av de spurte at de tror den rødgrønne regjeringen fortsetter.

– Denne målingen viser at de rødgrønne velgerne er i ferd med å miste troen på at det er mulig å vinne valget på nytt. Når bare 30 prosent av de spurte tror at den rødgrønne regjeringen fortsetter, så er det et veldig dårlig utgangspunkt for Jens Stoltenberg, sier politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen.

Hele 82 prosent av Høyres velgere tror på regjeringsskifte etter stortingsvalget.

Bakgrunnstallene i målingen viser at et flertall i alle aldersgrupper og i hele landet tror Norge får en ny regjering etter neste valg.

Målingen er tatt opp samtidig med partibarometeret for mai, 26. april–2. mai. Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 950 personer.

Spørsmålene som er stilt er:

Hvem tror du blir statsminister etter stortingsvalget i 2013?

Tror du den nåværende regjeringen bestående av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet fortsetter etter stortingsvalget i 2013, eller tror du vi får en ny regjering?