Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amnesty International, Human Rights House Foundation, Norsk Journalistlag, Norsk p. e. n og Den norske Helsingforskomiteen oppfordret fredag norsk presse til å rette søkelyset mot den manglende respekten for menneskerettigheter i Aserbajdsjan når de skal dekke den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i Baku i slutten av mai.

Hvert år ser over 100 millioner mennesker Melodi Grand Prix. Dette mener organisasjonene er en god anledning til å avdekke menneskerettighetsovergrepene som foregår i landet.

På et seminar fredag hadde organisasjonene samlet Vugar Gojajev (leder for Human Rights House og skribent) og gravejournalist Khadija Ismajilova, som fortalte om et land med flere politiske fanger, et land uten fri presse, og en familie som styrer landet med jernhånd.

De oppfordret pressen til å se bak glansbildet som republikken prøver å skape ved å bruke over 4 milliarder kroner på arrangementet.

Ifølge The Public Association for Assistanse to Free Economy går en del av pengene til å fremstille landet som en framgangsrik og demokratisk stat som ikke bryter menneskerettighetene.

Dagens president, Ilham Alijev, overtok presidentsetet etter sin far – den tidligere sovjetiske kommunistpartitoppen og KGB-offiseren Heydar Aliyev.

President Ilham Alijev, har utnevnt sin kone til å lede arrangementskomiteen i MGP og han har bestemt at hans svigersønn, Emin, skal stå for pauseunderholdningen under showet.

Ismajilova ber norske journalister ikke gå på propagandaen til Alijev-familien, men også skrive om andre familier.

– Som for eksempel de 300 familiene som måtte flytte fra sine hjem for å vike plass for bygget som skal huse årets finale, sier hun.

Ismajilova forteller om familier som ikke har fått kompensasjon for sine hus, og ber pressen om også å rette søkelys mot de politiske fangene i landet.

Ismajilova ber også om at journalistene tar seg tid til å se på hva som befinner seg på den andre siden av den høye veggen som er satt opp fra flyplassen og inn til Baku.

– Veggen er satt opp for å skjule det de ikke ønsker at du skal se, sier Ismajilova.

Aserbajdsjan har allerede mottatt sterk kritikk for brudd på menneskerettigheter og for myndighetenes strenge og kontrollerende grep om sitt folk.

Organisasjonene mener det har vært en forverring av menneskerettighetene i landet siden 2004. Utviklingen er bekymringsfull, sier Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité til NRK.

– Vi hadde håpet at Eurovision og oppmerksomheten rundt kunne føre til litt bedring, men det ser vi ingenting av. Vi har hatt store håp om amnesti for politiske fanger, og ble lovet at de skulle løslates i mars, men det skjedde ikke, sier Lindeman. (©NTB)