Solen går ned i Blokken i Vesterålen 16. april. (Foto: Frank Olsen)
Solen går ned i Blokken i Vesterålen 16. april. (Foto: Frank Olsen)

Utrolig, april var kaldere enn mars

Vinteren i år var uvanlig mild, men da våren kom for alvor snudde været. Slik var april 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt siden desember i fjor har det vært uvanlig mildt, og uvanlig vått. I slutten av februar var det sommertemperaturer flere steder i Sør-Norge.

Også mars var varm, middeltemperaturen lå mellom tre og seks grader over normalen.

Men da våren kom for alvor snudde været.

Kaldt ...

Statistikken viser at middeltemperaturene i april bare varierte mellom en grad over og en grad under det normale. Likevel vil nok de fleste huske tilbake på april som kald.

- Litt trist, men det ser ut til at hvitveisen fryser i hjel om natta, skrev Kjersti Narmo fra Oppland på facebooksiden til storm.no den 4. april. (Foto: Kjersti Narmo)
De siste ti årene er det bare april 2006 som har vært kjøligere enn årets april i Sør-Norge. Ikke nok med det, middeltemperaturen de aller fleste steder var lavere i april enn i mars.

Det skjer ikke ofte!

I Bergen bare tre ganger de siste 100 årene; i 1927, 1973 og i 1977.

Den laveste temperaturen i april ble målt i Sihccajavri på Finnmarksvidda med -29,2 grader den 6. april. Også flere steder i Sør-Norge ble det målt temperaturer på under 20 minusgrader, og mange værstasjoner med lange tidsserier var nær ved å sette nye kulderekorder.

Den høyeste temperaturen ble målt 30. april med 17,6 grader. Kontrasten til mars er stor, da var makstemperaturen hele 23,1 varmegrader.

... og vått

Det var ikke bare temperaturen som gjorde april litt gufsen. På Østlandet og Sørlandet falt det nesten dobbelt så mye nedbør som normalt, enkelte steder over tre ganger mer.

Resten av landet fikk stort sett normalt med nedbør. Det var tørrest på Vestlandet sør for Stad, der kom det mellom to og 70 prosent av normalen.

Se høydepunktene fra tiårets nordlysvinter

Påskesnøen

Det var mye fint nordlys i april, også synlig i Sør-Norge. Dette bildet er fra Kvinnherad 24. april. (Foto: Gunn-Bente Stølen)
Påsken var kald, men i Sør-Norge var det stort sett pent vær og mye sol.

I resten av landet gikk det snøbyger. Spesielt Møre og Romsdal og Trøndelag fikk mye. I fjellet kom det over en meter nysnø, og selv i fjæresteinene i var det til tider skiføre.

På Østlandet hadde varmen i mars smeltet bort det meste av snøen, og folk måtte over 800 meter for å finne snø utenfor alpinbakkene.

Fjellområdene på Vestlandet og i Trøndelag hadde derimot rikelig med snø og godt skiføre, og selv i slutten av april var det mye snø i fjellet.

maanedsgrafikken_april12
Også i Nord-Norge var det bra med snø. I Tromsø lå det 114 cm snø påskeaften, og selv den siste dagen i april hadde Tromsø hele 63 cm.

Nordavind

April startet kaldt, med nordavind i hele landet.

Fra den 18. april tok lavtrykkene en sørlig bane, og la seg til ro over England. Det blåser mot klokken rundt lavtrykk, og siden de lå sør for oss fikk hele landet østavind.

Østlandet måtte derfor ta mye av støyten i denne perioden, og fikk en god del nedbør og gradvis stigende temperaturer. Midt- og Nord-Norge ble liggende i le, og hadde lange perioder med pent vær.

Det var få stormer i april, men et lavtrykk som kom inn mot Møre og Romsdal 28. april fikk vinden opp i full storm fra sørvest på kysten, sludd og snø.

Under kan du sammenligne årets april med de siste årene.

April 2011: Aprilrekordene smeltet vekk
April 2010: Mildt eller kaldt? Meteorologene er ikke helt enige
April 2009: Varmeste april på 100 år

April 2008: April med en forsmak av sommer