NESTE MANN UT?: Jon Fredrik Baksaas kjemper nå i India for å løse krisen som kan koste selskapet 17 milliarder kroner.  (Foto: Scanpix)
NESTE MANN UT?: Jon Fredrik Baksaas kjemper nå i India for å løse krisen som kan koste selskapet 17 milliarder kroner. (Foto: Scanpix)

Løser han ikke India-krisen, ryker trolig jobben

Etter at styrelederen i Telenor Harald Norvik fikk sparken onsdag, kan konsernsjef Jon Fredrik Baksaas være neste ut.

Baksaas selv kjemper nå i India for å løse krisen som kan koste selskapet 17 milliarder kroner.

Det er hans viktigste, og kanskje siste kamp som Telenor-sjef.

Det siste døgnet har Baksaas gitt intervjuer til indisk tv, mens han prøver å redde investeringen på 17 milliarder kroner i landet. Denne er nå veldig utsatt, etter at det indiske teletilsynet har foreslått at lisensene Telenor er blitt fradømt, bare kan kjøpes tilbake til en meget høy pris.

Tar ikke hensyn til Telenors ultimatum

– Nå håper jeg de indiske politikerne hører på våre innvendinger og endrer telesynets forslag når disse behandles seinere i mai. Hvis det ikke blir endringer, vil vi være tvunget til å trekke oss ut av India, sa Baksaas i går til den indiske tv-kanalen ETNow.

KJEMPEMARKED: Det indiske markedet er gigantisk, og Telenor vil ha sin del av det. Men så langt har det kostet dem dyrt.  (Foto: TV 2)
KJEMPEMARKED: Det indiske markedet er gigantisk, og Telenor vil ha sin del av det. Men så langt har det kostet dem dyrt. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Ikke overrasket over at Norvik måtte gå

Men norske eksperter tviler på at de indiske myndighetene tar hensyn til Baksaas ultimatum.

– Jeg tror at hvis det er noe indiske myndigheter er opptatt av nå, så er det å få mest mulig penger inn i statskassa. Om Norge da er skadelidende, så tror jeg de bryr seg mindre om det, sier analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier.

LES OGSÅ: Telenor taper mer enn 8 milliarder i India

Kjerkreit reagerer også på at Trond Giskes avskjedigelse av styreleder skjedde akkurat nå, når Telenor er inne i en av sine mest dramatiske måneder noensinne.

EKSPERT: Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier tror ikke indiske myndigheter bryr seg om norske interesser taper store penger. 
 (Foto: TV 2)
EKSPERT: Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier tror ikke indiske myndigheter bryr seg om norske interesser taper store penger. (Foto: TV 2)

– Det er nok riktig at det her er en revansje for det som skjedde i saken med A-pressens salg av TV 2, men timingen er litt påfallende. Selskapet står opp i en av sine tøffeste stormer kanskje noensinne, sier Kjerkreit.

Mener Giske var strategisk

Andre eksperter sier til TV 2 at Trond Giske kan ha slått til mot Harald Norvik nå, nettopp fordi hans posisjon er svekket av eventyret i India. Nå kjemper Baksaas både for investeringen i India og sin egen posisjon som Telenorsjef, uten backing fra sin tidligere styreleder.

LES OGSÅ: Ikke overrasket over at Norvik måtte gå

Telenor-analytiker Espen Torgersen i Carnegie ser de nærmeste ukene som kritiske.

– Hvis Telenor trekker seg ut, er situasjonen veldig annerledes enn hvis de ikke gjør det, og til syvende og sist må jo noen står til ansvar for en ganske høy regning som eventuelt kan komme, sier Torgersen.